Kai Mykkänen ja Petteri Orpo Kokoomuksen, Perussuomalaisten, Kristillisdemokraattisen ja Liike Nyt -eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo: Hallitus sysää sotkun seuraavien siivottavaksi

Oppositiopuolueet jättävät välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta.

Opposition eduskuntaryhmien mielestä hallituksen talouspolitiikka ei ole hallitusohjelman mukaista. Niiden mukaan hallituksen politiikka vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, ylläpitää työttömyyttä ja johtaa veronkorotuksiin.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, KD:n ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät välikysymyksen hallitusohjelman talous- ja työllisyyspolitiikasta.

− Olemme pakotettuja käyttämään opposition raskainta välinettä, koska hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on mennyt täysin vastuuttomaksi. Hallitus ei voi siirtää työllisyystavoitettaan vuosikymmenen loppuun. Tämä on vastuun välttelyä ja sotkun sysäämistä seuraavien hallitusten siivottavaksi, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen tilanne on hänen mukaansa erittäin vakava. Petteri Orpon mukaan ”koronavirus ei ole syy jättää tekemättä vaan syy tehdä vielä enemmän”.

− Meillä oli vaikeuksia jo ennen koronaa. Väestön ikärakenne haastaa koko Suomea. Korona on vain syventänyt ongelmia.

Budjettiriihi oli Orpon mukaan suuri pettymys, epäonnistuminen.

− Lähes kaikki työllisyyttä parantavat toimet jäivät tekemättä. Hallitus ei tule pääsemään omaan 75 prosentin työllisyystavoitteeseensa, jonka varaan koko hallitusohjelma on rakennettu. Hallitusohjelma ei ole käytännössä voimassa, budjettiriihessä ei sitä korjattu.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan ”budjettiriihen odotukset olivat suuret, tulokset heikot”.

− Hallitus ei kyennyt tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, riittävistä työllisyyspäätöksistä ja kilpailukyvyn uskottavasta parantamisesta. Keinoja työllisyyden vahvistamiseksi kyllä on. Nyt olisi tarvittu hallitukselta tahtoa niiden toteuttamiseksi, Mykkänen sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan suomalainen hyvinvointi voi rakentua vain suomalaiselle työlle. PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mielestä korona ei ole ”mikään tekosyy tehdä vähemmän ja velkaantua enemmän”.

− Velkaantumisen ja veronkorotusten tie alkaa olla Suomessa loppuun kuljettu, hän sanoo.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan KD on mukana työllisyysvälikysymyksessä, koska ”Sanna Marinin hallitus ei kyennyt budjettiriihessään tekemään työllisyyspäätöksiä, vaan jätti kaikkein tärkeimmät päätökset työryhmille, jotka eivät ole tähänkään saakka kyenneet esityksiä tekemään”. Liike Nyt -eduskuntaryhmän Hjallis Harkimon mielestä hallituksen työllisyystoimien ainoa varma asia on julkisen talouden lisäkulut.

Kokoomus ilmoitti syyskuun alussa jättävänsä välikysymyksen, mikäli hallitus ei pysty budjettiriihessä tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämiseksi, uudesta työllisyystavoitteesta ja ratkaisuista kilpailukyvyn parantamiseksi. Muut oppositioryhmät päättivät yhtyä välikysymykseen hallituksen budjettiriihen jälkeen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt