Petteri Orpo. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Petteri Orpo: Hallitus leikkaa 1,5 miljoonan suomalaisen sotea

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan ministeri antoi väärää tietoa.

Eduskunnan kyselytunnilla kysyttiin hallituksen sote-uudistuksen esityksestä, joka tuodaan lähiviikkoina eduskunnalle. Kokoomuksen Paula Risikko sanoi, että uudistuksen yksi heikoimmista lenkeistä on sen rahoitusmalli.

– Se tarkoittaa jättileikkauksia yli puolentoista miljoonan suomalaisen sosiaali- ja terveyspalveluihin, Paula Risikko totesi.

– Arvoisa hallitus, miten te kuvittelette, että näiden rahaa menettävien maakuntien sairaat ihmiset saadaan tulevaisuudessa vähenevillä resursseilla hoidettua, ottaen huomioon, että jo nyt on valtavat jonot ja jo nyt puuttuu rahaa vaikka kuinka paljon? Eikö teitä hirvitä, Risikko kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan häntä hirvittää se, että ”keskustelussa sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuudesta ei oteta lainkaan vakavasti sitä, että näiden palveluiden järjestämisen pitää perustua tarpeeseen”.

– Näitä kaikkia isoja uudistuksia koskee se, millä tavalla yhteinen potti jaetaan, eli miten tukku rahaa, 19,1 miljardia, jaetaan oikeudenmukaisella tavalla. Te esititte tämän jaon jo niin, että ikään kuin ei tehtäisi eikä yritettäisikään tehdä oikeudenmukaista jakoa, vaan ikään kuin tässä jo joku todella paljon häviäisi ja joltakin vietäisiin rahaa, ministeri Krista Kiuru totesi.

Kiurun mukaan viime vaalikaudella ”sosiaali- ja terveydenhuollosta oli tarkoituksena säästää kolme miljardia euroa”.

– Kuka kotikatsomoissa ja suuressa yleisössä tai eduskunnassa uskoo, että sellainen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, jossa tarkoituksena olisi säästää heti lähtökohtaisesti kolme miljardia euroa turvaisi nämä palvelut, ministeri kysyi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että ministeri Krista Kiuru antoi väärää tietoa.

Orpon mukaan ”viime hallituksen tavoitteena ei ollut leikata kolmea miljardia, vaan hillitä menojen kasvua pitkällä aikavälillä kolmella miljardilla”.

– Sen sijaan teidän esityksenne leikkaa välittömästi 1,5 miljoonan suomalaisen sote-rahoitusta – 1,5 miljoonan suomalaisen palveluista lähtee rahoitusta. Tässä on merkittävä ero, Petteri Orpo sanoi.

– Sote-uudistuksen kaksi suurta tavoitetta (viime vaalikaudella) olivat se, että päästään jonoista sujuvasti hoitoon, ja se, että saadaan rahat riittämään. Kokoomus haluaisi nyt tämän suuren hallinto- ja maakuntauudistuksen sijaan keskittyä jatkamaan nykyiseltä kuntapohjalta kuntien välisenä yhteistyönä — suurimmassa osassa Suomea ollaan jo pitkällä tällä polulla, Orpo totesi.

Petteri Orpo toivoi etenemistä nykypohjalta ”eikä tehdä tällaista massiivista hallintouudistusta, maakuntarakennetta uusine veroineen”.

– Eikö annettaisi kuntien tehdä ja edetä niin kuin ne haluavat?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt