Petteri Orpo: Hallitus ei luovu soten valinnanvapaudesta

Kokoomusjohtajan mukaan hallitus saa lausuntokierrokselta ”eväitä esityksen korjaamiseen, mutta ei perumiseen”.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että hallitus ei luovu niin sanotusta soten valinnanvapaudesta lausuntokierroksen jälkeenkään.

– Sotea ei tule ilman valinnanvapautta eikä maakuntahallintoa ilman sotea. Valinnanvapaus ei voi olla vaarassa, sellaista vaihtoehtoa ei ole, hän sanoo Verkkouutisille.

Valinnanvapaus tarkoittaa, että kansalainen saa itse valita, mistä hankkii terveyspalvelunsa. Myös yksityiset yritykset voivat tarjota perustason sosiaali- ja terveyspalveluja.

Sote-uudistusta koskeva lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella, vaikka esitys ei ole vielä valmis. Orpon mukaan tämä tehtiin, jotta hallitus saa eväitä esityksen korjaamiseen, ”mutta ei perumiseen”.

– Esitystä olisi voinut vieläkin pitemmälle muokata, mutta se päätettiin lähettää nyt. Tiedossa oli, että se on luonnos ja että korjattavaa on.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on arvioinut, että valinnanvapaus-pykäliin saattaa tulla muutoksia. Orpo puolestaan toteaa, että pykälät kuitenkin säilyvät uudistuksessa.

– Valinnanvapaus ei voi olla vaarassa. sellaista vaihtoehtoa ei ole, Orpo toteaa.

Hän ei halua arvioida, millaisia muutoksia sote-esitykseen tehdään lausuntokierroksen jälkeen.

– En halua pohtia yksityiskohtia. Mutta kokoomuksella on vahva intressi että kokonaisuus on toimiva.

Kommentit