Verkkouutiset

Petteri Orpo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Hallituksen linja on epäselvä ja riitainen

Kokoomusjohtajan mukaan Suomen metsäpolitiikan tulee olla yhtenäistä ja uskottavaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa, että Suomen ja sen hallituksen olisi oltava metsäelinkeinon vahvin puolustaja Euroopan unionissa.

Hänen mukaansa nyt ei ole aika sisäiselle köydenvedolle siitä, mikä Suomen metsäpoliittisen linjan pitäisi olla.

– Suomalaiset metsänomistajat osaavat hoitaa metsiään kestävästi ja pitkäjänteisesti niin, että puuston määrä kasvaa vuosittain metsien hakkuita enemmän, Petteri Orpo toteaa.

– Metsät siis kasvavat nopeasti, vaikka hyödynnämme niitä. Samalla maailmanluokan metsäteollisuutemme takoo hyvinvointia ja tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tämä on kestävää metsätaloutta.

Hänen mukaansa ”näitä faktoja vasten peilaten hallituksen päättämättömyys, ristiriitaisuus ja jopa sekavuus metsäpoliittisessa päätöksenteossa näyttää erittäin huolestuttavalta”.

– Euroopan unionin ilmastoaloitteet ovat nostaneet metsäpolitiikan kuluvan vuoden aikana kotimaisen keskustelun polttopisteeseen. Metsiin kohdistuu yhä enemmän lainsäädäntöpainetta niin hiilinielujen, bioenergian kuin luonnon monimuotoisuudenkin osalta.

– Tällaisessa tilanteessa Suomen hallituksen tulisi olla terässä puolustamassa suomalaista metsäelinkeinoa. Valitettavasti yhtenäinen viesti on vain kaukainen haave.

Orpon mukaan ”viimeisimpänä kohelluksena” näkyy EU:n kestävän rahoituksen luokittelu eli taksonomia. Se voi toteutuessaan asettaa kotimaisille metsänomistajille ja metsätiloille hänen mukaansa raskaita byrokraattisia velvoitteita, jotta nämä pystyisivät todistamaan rahoituslaitoksille metsien hoitamistapojen olevan ympäristön kannalta kestäviä.

Mikäli kotimainen metsäelinkeino Orpon mukaan todettaisiin näissä ”lapputalkoissa” ei-kestäväksi, vaikeutuisi sen rahoituksen saanti merkittävästi.

– Hallituksen kannan sekavuus lienee noteerattu Brysselissä asti. Suomalaisilta edunvalvojilta ja ministereiltä saatetaankin neuvottelupöydissä kysyä, että ”kumpaa kantaa edustat? Teillä Suomessa kun on useita”, Petteri Orpo kuvailee.

– On selvää, että Suomen metsiä ei näin puolusteta riittävän tehokkaasti. Kirsikkana kakun päälle samalla kun asiasta vastaava EU-komissaari vieraili Suomessa, seisoi hallitus seinäruusuna vieressä pystymättä muodostamaan kantaansa.

Taloustutkimuksen elokuun kyselyn mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista katsoo, että hallituksen tehtävä on puolustaa metsäelinkeinoa.

– Liittolaisia on haettava laajalla rintamalla eri puolilta Eurooppaa, sillä suomalaiselle metsänhoito-osaamiselle on varmasti kysyntää metsäpalojen ja erilaisten metsätuholaisten vallatessa alaa Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Kokoomus haluaa Orpon mukaan, että metsäelinkeinon kasvuedellytykset Suomessa turvataan niin kotimaisessa politiikassa kuin elintärkeissä EU-neuvotteluissa.

– Tämä tapahtuu tekemällä kannustavaa vero- ja työvoimapolitiikkaa, panostamalla tutkimukseen, innovaatioihin ja infrastruktuuriin sekä ajamalla yhteisessä rintamassa oikeanlaista linjaa EU:n suuntaan.

– Parhaimmillaan metsäteollisuus pystyy tuottamaan korkean jalostusarvon tuotteita fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi useilla toimialoilla kemianteollisuudesta rakennusteollisuuteen. Emme saa näivettää Suomen nykyisyyden ja tulevaisuuden syömähammasta. Epäselvyyden ja riitaisuuden sijaan tämän tulisi olla myös hallituksen pääviesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)