Petteri Orpo (ed.) ja Jussi Halla-aho. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo: Halla-ahon pitää suitsia väkivaltaa puolueen liepeiltä

Kokoomusjohtaja ihmettelee, miten perussuomalaisissa voidaan kehuskella väkivallalla

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että perussuomalaisten ”liepeillä” on nähtävissä vihaa ja väkivaltaa. Hän vaatii, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suitsii sitä.

– Toivon todella, että hän ei anna Perussuomalaisten riveissä tilaa kasvaa sellaiselle ajattelulle, jossa väkivallan lietsominen on sulka hattuun, Orpo sanoi Turussa puhuessaan kokoomuksen puoluejohdolle.

Onko perussuomalaiset siis lietsonut väkivaltaa?

– En sano niin. Käytin termiä, että Halla-aholla suuri vastuu siitä, että hän pitää kurissa perussuomalaisten liepeillä olevaa vihaa, Orpo sanoo.

Hän ihmettelee sitä, että perussuomalaisten keskuudessa on mahdollista kehuskella väkivallanteoilla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen sai vuonna 2017 sakot julkisesta kehottamisesta rikokseen. Turtiainen totesi keväällä, että ”tässä porukassa tuomio on sulka hattuun”, ja viittasi mahdollisesti perussuomalaisiin. Halla-aho kiisti tuolloin, että Turtiainen olisi viitannut puolueeseen.

Orpo luottaa Halla-ahon harkintakykyyn.

– Uskon, että älykkäänä ihmisenä Halla-aho tietää tilanteen ja kantaa vastuun. Nousevassa poliittisessa liikkeessä pitää olla huolellinen, mihin suuntaan se kehittyy.

Perussuomalaiset on suurin oppositiopuolue yhden kansanedustajan erolla kokoomukseen. Orpo sanoo, että ei ole olemassa yhteistä oppositiota eikä opposition yhteistyötä.

– Olemme kaksi hyvin erilaista puoluetta. Me teemme kokoomuslaista politiikkaa, otamme kantaa ja tuomme esityksiä. Jos jossain olemme samaa mieltä, se on toinen kysymys.

Orpo vaatii perussuomalaisilta ratkaisuja eikä vain ongelmien esilletuomista.

– Ei voi vain osoittaa ongelmia ja tuoda ratkaisuja, jotka eivät ole tästä maailmasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt