Petteri Orpo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo esittää testitakuuta

Kapasiteetin nostamiseen tarvitaan niin yksityisen kuin julkisen sektorin täysi panos.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää, että Suomessa otetaan syyskuun alusta käyttöön testitakuu, joka tarkoittaisi että koronatestiin pääsisi vuorokaudessa ja testituloksen saisi vuorokaudessa testauksesta. Orpon mukaan hallitukselta odotetaan virallista päätöstä, jossa testikapasiteetin kasvattamiseen varataan rahaa.

– Jonoutunut koronatestaus uhkaa murentaa Suomen testaa, jäljitä, eristä-strategian pohjan. On kestämätöntä, että nykytilanteessa tuloksia koronatestistä voi joutua odottamaan jopa viikon. Esitän, että syyskuun alussa Suomessa otetaan käyttöön testitakuu: vuorokaudessa testiin, vuorokaudessa tulos, Orpo toteaa.

Orpon mukaan ruuhkautuneet testit tulevat myös kalliiksi työpaikkojen ja talouden näkökulmasta. Pitkittyneet omaehtoiset karanteenit aiheuttavat sen, että työntekijä joutuu jäämään pois töistä useaksi päiväksi. Esimerkiksi lapsiperheissä tämä aiheuttaa haastavia tilanteita.

– Kaikki eivät voi käydä etätöissä ja siksi omaehtoiset karanteenit testijonojen aikana aiheuttavat hankalia tilanteita ihmisille. Ruuhkautuneita testejä ei voi maksattaa työntekijöillä ja yrityksillä, vaan testaus on yksinkertaisesti saatava kuntoon.

Testitakuu on Orpon mukaan kunnianhimoinen, mutta saavutettavissa, jos kapasiteetin määrätietoinen nostaminen aloitetaan heti.

– Tähän tarvitaan mukaan niin yksityisen kuin julkisen sektorin täysi panos, hän painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt