X
SULJE MAINOS
Zapad näkyy laajoina harjoituksina pitkin Venäjän länsiosia. Wikimedia Commons/CC BY 4.0

Petsamossa satojen Venäjän tankkien ja tykkien jättiharjoitus

Zapad-harjoitus näkyy Suomenkin lähialueilla.

Venäjän Zapad-2021-suurharjoitus näkyy pohjoisessa myös Suomen lähialueilla.

Harjoituksen kulkua yksityiskohtaisesti Russian Military Analysis –blogissaan seuraavan Venäjän asevoimien asiantuntija Michael Kofmanin mukaan Venäjä on harjoitellut voimalla Petsamon alueella.

Kofmanin mukaan Petsamossa harjoiteltiin Kuolan niemimaalla olevan simuloidun vihollisen tuhoamista. Suureen harjoitukseen osallistui kaikkiaan noin 300 panssarivaunua, tykkiä, raketinheitintä ja ilmatorjuntajärjestelmää.

Harjoituksessa käytettiin myös lennokkeja ja rynnäkkökoneita ja harjoiteltiin elektronista sodankäyntiä.

Venäjän Pohjoisen laivaston pinta-alukset harjoittelivat samaan aikaan sukellusveneiden torjuntaa. Oscar-luokan sukellusvene Orel puolestaan suoritti merimaaliohjuksen harjoitusammunnan.

Petsamon harjoitusalueet sijaitsevat pohjoisen Norjan ja Suomen lähellä.

Zapad on näkynyt pohjoisten alueiden lisäksi myös Itämerellä. Venäjän Itämeren laivasto on tehnyt muun muassa maihinnousuharjoituksia ja Kaliningradissa on harjoiteltu ilmatorjuntaa.

Michael Kofman pitää mielenkiintoisena, että Itämerellä harjoiteltiin erityisesti vihollisen risteilyohjusten torjuntaa.

Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-harjoituksen on määrä jatkua tämän viikon torstaihin asti. Neljän vuoden välein järjestettävässä harjoituksessa simuloidaan käytännössä konfliktia Naton ja Venäjän ja sen liittolaisten välillä.

Tämän vuoden Zapadin on ennakoitu näkyvän pohjoisessa aiempaa voimakkaammin. Eräs harjoituksen kuvitteellisista vihollisista on jopa nimetty ”Napapiirin Tasavallaksi” ja Venäjän Pohjoinen laivasto on kutsunut Zapadia sen vuoden päätapahtumaksi. Verkkouutiset kertoo Zapadin skenaarioista alta löytyvässä jutussa.

LUE MYÖS:

Euroopassa kuohuu ja Nato iskee Valko-Venäjälle – Näin alkaa Venäjän suurharjoitus

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt