X
SULJE MAINOS

Petri Sarvamaa: Suomikin haluaa käydä kauppaa joukkomurhaajien kanssa

Europarlamentaarikon mukaan Iranin vallanpitäjät ovat antaneet suoria määräyksiä tai vähintään suoran hyväksyntänsä kymmenien tuhansien ihmisten murhaamiselle.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kirjoittaa blogissaan, että kun Suomi ja muut maat käyvät kauppaa Iranin ja sen vallanpitäjien kanssa, ne käyvät kauppaa joukkomurhaajien kanssa. Sarvamaan mukaan kyseessä on ihmisiä, jotka ovat antaneet suoria määräyksiä tai vähintään suoran hyväksyntänsä kymmenien tuhansien ihmisten murhaamiselle.

‒ Venäjä, Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia – ja Suomi – tekevät tietoisen valinnan. Venäjällä ja Kiinalla ei näitä näkökulmia ole liiemmin edes pohdittu. Mutta tälläkin hetkellä myös ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen nimeen vannovat demokratiat ympäri maailman ja Euroopan käyvät suorastaan kilpaa kauppaa massamurhaajien kanssa, Sarvamaa kirjoittaa.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenvaltiot eli Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Ranska ja Yhdistyneet kuningaskunnat siunasivat Sarvamaan mukaan Iranin mullahien tekemät loputtomat ihmisoikeusrikokset keväällä 2015.

‒ Tuolloin lyötiin kättä päälle ydinaseteknologiaa rajoittavasta puitesopimuksesta Iranin hirmuhallitsijoiden kanssa. Mukana oli myös Saksa ja koko Euroopan unioni. Kesällä 2015 purettiin monia Iraniin kohdistuneita talous- ja kauppapakotteita. Viikunanlehtenä markkinoitiin ajatus, jonka mukaan Iranin nykyinen presidentti Hasan Ruhani on ”maltillinen” ja jopa ”uudistusmielinen”.

Suomalaiset kauppavaltuuskunnat ryntäsivät Sarvamaan mukaan Teheraniin kiireellä muiden tavoin.

‒ Suomi on pieni tekijä, sanotaan. Jos me emme ole mukana kaupankäynnissä, muut korjaavat edun.

Iranin hallituksen oikeusministeri Mustafa Purmohammadi on hiljattain julistanut olevansa ”ylpeä siitä, että toteutti Jumalan käskyn” osallistumalla yli 30 000 iranilaisen joukkoteloitusten toimeenpanoon.

Hussein Ali Nayeri on Iranin korkeimman oikeuden varapuheenjohtaja. Vuonna 1988 Iranin silloinen kakkosmies Hussein Ali Montazeri tuli omantunnon tuskiin ja vetosi Nayeriin (joka tuolloin toimi tuomarina ja vallankumousneuvoston jäsenenä), että tämä keskeyttäisi joukkoteloitukset edes uskonnollisina juhlapäivinä. BBC:n mukaan Nayeri vastasi, että Teheranissa täytyy teloittaa vielä 200 ihmistä lisää ja sen jälkeen kuuntelemme vetoomuksiasi, Sarvamaa kertoo.

Oleellista on hänen mukaansa se, että teloitusten toimeenpanoon osallistuneet ihmiset on systemaattisesti palkittu korkeilla viroilla ja niiden mukana seuraavalla varallisuudella ja koskemattomuudella.

‒ Heidän asemastaan päättää viime kädessä Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenei, joka on siunannut edeltäjänsä, Ruhollah Khomeinin edellä mainitut, fatwalla määräämät joukkomurhat. Samaan aikaan maltillinen presidentti Ruhani on kiihdyttänyt teloitusten tahtia ja määrää niitä tehtäväksi nyt ennätysvauhdilla. Että sellaisten kavereiden kanssa sitä kauppaa tehdään, Sarvamaa sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt