X
SULJE MAINOS
Petri Sarvamaa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Petri Sarvamaa: Suomi valehtelee alkoholista komissiolle

Europarlamentaarikko vaatii Europan komissiota laittamaan Suomen hallitukseen kuriin alkoholilain uudistuksesta.

– On syytä epäillä, että sosiaali- ja terveysministeriö on toimittanut komissiolle vääriä tietoja alkoholilain muutoksesta, meppi Petri Sarvamaa (kok., EPP) toteaa.

Petri Sarvamaan tiedote asiasta on otsikoitu ”Suomi valehtelee komissiolle”. Tiedotteen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön komissiolle antamassa selvityksessä väitetään, että alkoholilakia ei käytännössä muutettaisi, koska etämyynti on siinä jo kielletty. Tämä ei Sarvamaan mukaan ole totta. Hän on jättänyt asiasta komissiolle kirjallisen selvityspyynnön.

– Tällä alkoholilain muutoksella yritetään keinolla millä hyvänsä estää etämyynti EU-lainsäädännön vastaisesti. Vaikka komissio on jo kertaalleen todennut etämyyntikiellon haittaavan tavaroiden vapaata liikkuvuutta yhteisillä sisämarkkinoilla ja häiritsevän niiden toimintaa, hän toteaa etämyynti-fiaskon vaiheista.

Sarvamaan mukaan Suomi murentaa toiminnallaan yhtä EU:n neljästä perusvapaudesta ja vähättelee samalla koko unionin tarkoitusta.

-Se myös heikentää keskinäistä luottamusta, kun jäsenvaltio valehtelee komissiolle ja samalla muille EU-maille. Suomi osallistuu nyt omalta osaltaan EU:n rapauttamiseen sisältä päin. En voi sallia tätä.

– Komissiolle on STM:n ilmoituksessa annettu tarkoituksella virheellinen kuva ja nyt epäillään väärää tietoa. Ministeriö perustelee alkoholilain muutoksessa olevan kyse vain vallitsevan oikeustilan selkeyttämisestä, vaikka todellisuudessa kyseessä on peitelty tapa kieltää rajat ylittävä kauppa. Tällainen on härskiä ja itseasiassa paljon suurempi asia kuin etämyynti tai ministeriössä vallalla oleva holhousasenne, Sarvamaa korostaa.

Europarlamentaarikon mukaan alkoholin etämyynti ei ole kiellettyä Suomessa. Etämyynnistä tehtäisiin vasta alkoholilain muutoksen myötä mahdotonta.

Etämyynnistä puhutaan esimerkiksi silloin, kun kuluttaja tilaa tuotteita toisesta EU-maasta kotiinsa verkkokaupan välityksellä. Myyjä osallistuu jollakin tavalla tuotteen kuljetukseen ja maksaa verot kohdemaahan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt