Petri Sarvamaa: EU:n puututtava homovainoihin lähialueilla

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa tuomitsee tšetšeenimiesten pidätykset ja kidutuksen seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Viime kuukausien aikana julki tulleiden tietojen mukaan Tšetšeniassa on vuoden aikana vangittu yli sata homoseksuaalisuudesta epäiltyä miestä, joita pidetään epävirallisissa vankiloissa.

– Tässä on kyse perustavanlaatuisesta ihmisoikeuksien rikkomisesta, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sanoo.

Sarvamaan mielestä on väärin laittaa ihmisiä vankilaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella.

– Me olemme kaikki tasa-arvoisia. Toiseksi jokaista on kohdeltava ihmisarvoisesti. Kidutukselle tai epäinhimilliselle kohtelulle ei ole koskaan hyväksyttäviä perusteita, Sarvamaa sanoo.

Seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä käytetään perusteena vakaville ihmisoikeusloukkauksille eri puolilla maailmaa.

– EU:n pitää vaikuttaa myös näissä asioissa varsinkin naapuruuspolitiikan avulla lähialueilla. Kyse on ihmisoikeuksista. Ihmisarvo ja syrjimättömyys ovat EU:n perustavanlaatuisia arvoja, Sarvamaa painottaa.

Euroopan parlamentti keskustelee tiistai-iltana HLBTI-henkilöiden (homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten) oikeuksista ja siitä, miten EU:n edustustot ja jäsenvaltioiden suurlähetystöt voivat edistää niitä. Tarkastelussa on erityisesti Tšetšenia, jonka huonontuneeseen tilanteeseen Venäjän kansalliset viranomaiset eivät ole puuttuneet.

Kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää vietetään keskiviikkona 17. toukokuuta. Sarvamaa on Euroopan parlamentin HLBTI-oikeuksia ajavan laajennetun työryhmän jäsen.

Kommentit