X
SULJE MAINOS

Petri Sarvamaa: EU on enemmän hajalla kuin koskaan

Kokoomusmeppi pelkää, että EU tulee kriisistä ulos heikompana kuin aiemmin.

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sanoo, että EU on enemmän hajalla kuin koskaan. Britannia pohtii EU-eroa, pakolaiskriisi jakaa jäsenmaita erilleen, Venäjä testaa unionin turvallisuuspolitiikkaa, hän luettelee.

Tähän saakka EU on tullut kriiseistä ulos aiempaa vahvempana, Sarvamaa sanoo. Tämä pätee esimerkiksi EU-perustuslakia koskevaan kiistelyyn ja finanssikriisiin, joiden seurauksena integraatio on lisääntynyt. Tämä ei ole automaatti, hän toteaa.

– En ole yhtään vakuuttunut, että tämä päättyy kuten aikaisemmilla kriisikierroksilla, jolloin EU on vahvistunut. On isot riskit, että EU lähtee poliittisesti hajaantumaan, Sarvamaa arvioi perjantaina Eurooppatalolla.

Yksi tekijä hajaantumisen taustalla voi olla EU:n laajentuminen vuosina 2004 ja 2007, jolloin 12 Itä-Euroopan ja Välimeren maata liittyi unioniin. Nyt etenkin itäeurooppalaiset jäsenmaat ovat alkaneet etääntyä unionin ytimestä.

– Ne toimivat hyvin paljon niin kuin ne itse haluavat esimerkiksi siirtolaiskriisissä.

Uusissa jäsenmaissa on hänen mielestään kuitenkin kolme poikkeusta: Viro, Latvia ja Liettua. Ne ovat tuoneet vakautta unioniin, hän sanoo.

– Ne ovat tehneet esimerkiksi selkeän turvallisuuspoliittisen valinnan. Heille EU on EU ja turvallisuuspolitiikka hoidetaan Naton kautta.

Sen sijaan Suomessa linja ei ole yhtä kirkas, Sarvamaa arvioi.

– Meillä vallitsee päinvastoin suuri hämmennys tällä hetkellä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt