X
SULJE MAINOS
EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa. LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

Petri Sarvamaa: EU-kavaltajat kuriin tai komissio oikeuteen

Korruptio jatkuu, joten EU:n pitää toimia ripeästi, vaatii kokoomusmeppi.

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) vaatii, että EU-komissio laittaa kuriin ”oikeusvaltiorikkurit”, jollaisiksi hän lukee Unkarin ja Puolan.

– Vaadimme komissiota käynnistämään välittömästi oikeusmenettelyt veronmaksajien varoja kavaltavia ja oikeusvaltiota sortavia jäsenvaltioita, kuten Unkaria, kohtaan. Kello käy demokratian polkijoille, Sarvamaa toteaa.

EU-parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa se edellyttää, että komissio soveltaa ripeästi uutta oikeusvaltiolakia. Lain mukaan EU-maiden on sitouduttava EU:n oikeusvaltioperiaatteeseen EU-rahoituksen ehtona. Tarvittaessa parlamentti painostaa komissiota oikeustoimin.

– Parlamentti huomauttaa päätöslauselmassa voivansa viime kädessä haastaa komission EU-tuomioistuimeen, mikäli se ei suorita velvollisuuksiaan oikeusvaltiolain soveltamisessa.

Oikeusvaltiolakia sovelletaan siten, että jos jokin EU-jäsenmaa näyttää rikkoneen oikeusvaltioperiaattetta, komissio aloittaa syytemenettelyn. Sen jälkeen jäsenmaa voi toimittaa komissiolle omaa todistusaineistoaan tai muuttaa lakejaan vastaamaan EU-vaatimuksia. Jos maa ei toimi näin, komissio voi jäädyttää EU-rahoituksen tai vaatia takaisin EU-rahoja.

– Teemme parlamentissa kaikkemme, jotta Unkarin ja Puolan kaltaiset valtiot saataisiin menettelyyn mahdollisimman nopeasti. On kestämätöntä, että tämän historiallisen lain soveltaminen viivästyy samalla, kun oikeusvaltiorikkomukset ja veronmaksajien varojen väärinkäyttö korruptioon Euroopassa jatkuvat, Sarvamaa sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt