Verkkouutiset

Peter Östman: Euroopan johtajat eivät ole oppineet mitään

Kansanedustajan mukaan Suomi ei hyötynyt EU-neuvotteluista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östmanin mukaan Euroopan komissio ja jäsenmaiden johtajat osoittivat EU-neuvotteluissa jälleen kerran, etteivät he ole oppineet mitään eurokriisistä ja kansalaisten tyytymättömyydestä lisääntyneeseen ylikansallisuuteen. Hänen mukaansa EU:n ja euroalueen tulevaisuudesta olisi aika käydä perusteellista keskustelua.

– Ratkaisun ongelmiin uskotaan löytävän antamalla lisää resursseja ja valtaa EU:lle. Aiemmin ilmastokriisiä käytettiin perusteena liittovaltiokehityksen edistämiseksi. Koronakriisin varjolla unionin jäsenmaat liitettiin tiiviimmin yhteen yhteisvastuullisten jättivelkojen kautta, Östman sanoo mielipidekirjoituksessaan Ilkka-Pohjalaisessa.

Hän kertoo, ettei ymmärrä mihin pääministeri Sanna Marinin (sd.) väitteet onnistumisesta neuvotteluissa perustuvat. Östmanin mukaan Suomi maksaa koronapaketista kaksi kertaa enemmän, kuin on sieltä saamassa.

– Eteläisistä EU-maista, kuten Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta, tuli suuria voittajia. Suurien rahasummien lainaaminen tällä tavoin ja suurimman osan saaminen suorina tukina on erittäin suuri muutos EU:n työskentelytavassa. Tehdyt ratkaisut voivat myös tarkoittaa, että EU muuttuu sellaiseksi, minkä sen ei ole ollut tarkoitus olla.

Östmanin mukaan useat asiantuntijat ovat varoittaneet, että Suomi pakotetaan maksamaan velkaantuneiden maiden vanhoista synneistä eli kykenemättömyydestä huolehtia taloudestaan ja tehdä välttämättömiä yhteiskunnallisia uudistuksia. Hänen mukaansa koronapaketin myötä jäsenvaltioiden välinen epätasapaino kasvaa nykyisestä.

– Ilmeisesti osa jäsenmaista katsoo, että heillä on oikeus saada muiden maiden verorahoja. Esimerkiksi Saksa ja Suomi sekä muut Pohjoismaat ovat perinteisesti ymmärtäneet, että valtioiden on oltava vastuullisia oman taloutensa hoitamisessa, kun taas monissa muissa maissa, kuten Italiassa ja Espanjassa, on vallalla kovin erilainen kulttuuri.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)