Verkkouutiset

Perustuslain homogeeniset asiantuntijat

BLOGI

Björn Wahlroos on tarttunut rohkeaan haasteeseen kirjoittamalla pamfletin perustuslaista.
Kari Häkämies
Kari Häkämies
Kari Häkämies on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Björn Wahlroosin tuotos on lukemisen arvoinen ja kirjoittajansa näköinen: mielenkiintoinen, provosoiva ja mutkia suoristava. Wahlroos ei ole juristi. Hän sanoo, että ”perustuslaki on kuitenkin aivan liian tärkeä ja laaja-alainen sääntökokoelma jätettäväksi vain juristien hoidettavaksi.” Siinä hän on oikeassa.

Suomen perustuslaki ei ole mielipiteen vaihtoa juuri herättänyt lukuun ottamatta aivan viime aikoja. Syykin on selvä. Wahlroos ilmaisee asian niin, että ”Sipilän hallituksen päävastustaja eduskunnassa ei enää näytä olevan oppositio, vaan perustuslakivaliokunta”. No, noin vinksallaan maa ei toki ole, mutta mihinkään ei pääse siitä, että Suomen historian suurimmassa hallintoreformissa, sote- ja maakuntauudistuksessa, perustuslakivaliokunnalla on ollut selvästi vahvempi rooli kuin poliittisella oppositiolla. Se, miksi näin on, on sitten aivan eri juttu.

Voimassa oleva, uusi, perustuslakimme syntyi vankan yksimielisyyden vallitessa. Eniten kysymyksiä herättivät tasavallan presidentin valtaoikeudet, erityisesti ulkopolitiikan johtaminen. Olin itse tuohon aikaan oikeusministeri ja kuuluin niihin, jotka eivät olleet valmiita ”demokratisoimaan” ulkopolitiikan johtamista asiaa pohtineen komitean lailla. Järki onneksi voitti, eikä Suomen presidentistä tehty ulkopolitiikan seremoniamestaria.

Perustuslaki voidaan kirjoittaa monella tavalla. Se voi olla hyvin niukka, eikä sitä ole aikomustakaan uudistaa. Esimerkiksi kelpaa parhaiten Yhdysvallat ja sen korkein oikeus, jossa tulkintoja tekevien tuomareiden jäsenyys on elinikäinen.

Suomen järjestelmä, jossa eduskunnan toimielin, perustuslakivaliokunta, tekee etukäteistulkinnat lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta, on harvinainen. Kun systeemiämme ihmetellään, kysytään saman tien, voivatko kansanedustajien tekemät tulkinnat olla puoluepoliittisesti neutraaleja. Virallinen vastaus kuuluu, että puoluepolitiikalla ei ole merkitystä, koska asiantuntijoiden lausunnot ovat ratkaisevassa roolissa.

Ongelma syntyy siitä, että asiantuntijoiden joukko on pieni. Pysyviä vierailijoita on vain puolisen tusinaa. Takavuosina hyvin varjeltu salaisuus oli, että perustuslakivaliokunnan asiantuntijat jakautuivat maailmankatsomuksellisesti aika lailla tasan, oli selkeästi vasemmistolaiset ja toisaalta porvarit. Jokainen valiokunnassa pidempään istunut tunnisti ideologiset painotukset helposti. Aivan kuten Korkeimman oikeuden ex-presidentti Pauline Koskelo asian ilmaisee: ”Usein ollaan tekemisissä arvosidonnaisten kysymysten tai suoranaisten arvoristiriitojen kanssa”.

Tämän hetken perustuslakiasiantuntijoiden joukko on ideologisissa kysymyksissä aikaisempaa selvästi homogeenisempi. Tästä seuraa, että valiokunta saa aika lailla yksipuolisesti värittyneitä lausuntoja asioissa, joihin sisältyy arvosidonnaisuutta. Esimerkiksi kysymyksessä yksityinen/julkinen asiantuntijakaarti on selvästi julkisen puolella.

On hyvä miettiä, onko nykyinen järjestelmä hyvä. Selvää on, että yhteiskunta muuttuu kovaa vauhtia. Osaavatko perustuslakiasiantuntijat muuttua sen mukana, vai jäävätkö he vanhan maailman puolustajiksi. Erittäin tärkeää olisi, että valiokunnan jäsenet pystyisivät, kuten myös Wahlroos toteaa, haastamaan asiantuntijoita. Niin ei voi olla, että puoli tusinaa suomalaista määrää, kuinka perustuslakia on tulkittava. Mutta muutos vaatii myös sitä, että perustuslakivaliokunnan arvostusta ja roolia muutetaan. Valiokuntaan tulee valita kokeneita, pitkäaikaisia jäseniä, jotka eivät alistu silloin kun asiantuntijat rupeavat politikoimaan tiedemyssyn varjolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)