Perussuomalaisten ryhmäjohtaja: EU:n vapaasta liikkuvuudesta keskusteltava

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström haluaa vapaata keskustelua vapaasta liikkuvuudesta.

Jari Lindström viittaa Saksan liittokansleri Angela Merkelin vierailuun Lontoossa. Merkel otti kantaa muun muassa vapaaseen liikkuvuuteen ja EU:n sosiaaliseen ulottuvuuteen. Liittokanslerin mukaan on ”väärin, että Saksaan työnhakuun tuleva EU-kansalainen saa samat sosiaalituet kuin työttömäksi jäänyt saksalainen, jolla on takanaan 30–40 vuoden työhistoria”.

– Samanlaisia mielipiteitä on kuultu ainakin Britanniasta, Hollannista, Itävallasta ja Sveitsistä. Vapaa liikkuvuus on nousemassa yhdeksi kuumaksi teemaksi kevään eurovaaleissa, Lindström sanoo.

Hän katsoo, että Suomessa kyseisistä asioista puhuttaessa leimakirves alkaa heilua välittömästi.

– Voi vain kuvitella, millainen huuto siitä olisi seurannut, jos esimerkiksi joku perussuomalaisista olisi nostanut aiheen esiin. Tästä huolimatta vapaasta liikkuvuudesta ja unionin sosiaalisesta ulottuvuudesta täytyy käydä vapaata ja avointa keskustelua – myös meillä Suomessa, Lindström toteaa.

Hänen mukaansa Suomen ja muiden jäsenmaiden täytyy realistisesti arvioida, millainen kantokyky niiden sosiaalisilla järjestelmillä on.

– Eurooppa on hyötynyt valtavasti vapaasta liikkuvuudesta, mutta samalla siihen liittyy muutamia ongelmia. Perussuomalaisten mielestä oleskeluoikeus toisessa EU:n jäsenmaassa tulee yhdistää tiiviimmin työntekoon ja kykyyn tulla omillaan toimeen.

– Perheenjäsenten oikeuksia sosiaalietuuksiin puolestaan tulee tiukentaa siten, että henkilö ei voi hakea esimerkiksi lapsilisää lapsilleen, elleivät nämä asu hänen kanssaan vastaanottavassa jäsenvaltiossa, Lindström jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt