X
SULJE MAINOS

Perussuomalaisten kanssa iso vääntö – Sipilä: ”Olemme varanneet tähän koko päivän, 23:een saakka”

Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) mukaan perussuomalaisten kanssa on vielä paljon jatkotyöstettävää.

Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) mukaan etenkin perussuomalaisten kanssa jatkotyöstettävää on vielä paljon liittyen mahdollisiin hallitusneuvotteluihin.

Sipilä kertoo sopineensa puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) kanssa viikonloppuna yhteisestä prosessista liittyen ongelmakohtien läpikäymiseen.

– Mielestäni vaalitulos velvoittaa nyt selvittämään hyvin perusteellisesti sen, päästäänkö näistä kysymyksistä nyt yhteisymmärrykseen, jotka voisivat sitten toimia hallitusneuvotteluiden pohjana, Sipilä kertoi toimittajille aamulla eduskunnassa.

Sipilä sanoi, että ”olemme varanneet tähän koko päivän, 23:een saakka”. Sipilän mukaan suurimmat ongelmakohdat liittyvät talouden sopeuttamiseen.

– Valtiovarainministeriön mukaan siellä on kuuden miljardin sopeutustarve julkisessa taloudessa ja sen lisäksi neljän miljardin pitkän aikavälin eli kestävyysvajetarkastelu ja kyllä tämä sopeutuslista oli aika kevyt siihen tarpeeseen, Sipilä arvioi viitaten perussuomalaisten viime viikon vastauksiin hallitustunnustelijalle.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan puolueessa on neuvotteluvaraa. Hän huomautti, että puolue jakaa sinänsä käsityksen kuuden miljardin sopeutustarpeen suuruusluokasta.

– Nyt kannattaa ne sopeutustoimet sopia niin, ettei niitä tarvitse sitten joka kuukausi päivittää. Sen takia näitä neuvotteluja käydään, että näistä päästään yksimielisyyteen. Perussuomalaisten tavoite on, että saadaan taloudellinen kasvu ja työllisyys paranemaan, Soini sanoi.

Mitä tulee muihin puolueisiin, Sipilä sanoo, ettei itse olisi poissulkemassa neljän suurenkaan hallitusta:

– Minulle se on kyllä mahdollinen, mutta kyllä SDP on julkisesti sulkenut pois samassa hallituksessa kokoomuksen kanssa olemisen, Sipilä totesi.

Kokoomuksen kanssa yhteisymmärrys liittyen EU-kirjaukseen on Sipilän mukaan käytännössä jo saavutettu:

– Ne muutokset, mitä on esitetty, ovat meille hyvin helppoja hyväksyä.

Yhteisymmärrys, mistä voidaan sopia

Sipilän mukaan hallituspohjan pitäisi olla selvillä torstai-iltana. Sipilä toisti, että yhteiskuntasopimusta viedään rinnakkain hallitusneuvottelujen kanssa.

– Mutta hallitusohjelman pohjaksi pitää olla jonkunlainen yhteisymmärrys siitä, mistä olisi mahdollista sopia. Uskon, että se syntyy. Jos ei tähän kunnianhimon tasoon päästä, se vain tarkoittaa sitä, että sopeutustarve on suurempi.

Sipilältä kysyttiin, odottaako hän yhteiskuntasopimuksesta käytännössä julistusta, mihin hän vastasi näin:

– Sanotaan yhteisymmärrys, käsitys siitä, mistä voidaan sopia jos nämä hallitusohjelman ja siinä lähinnä talousohjelman tavoitteet sitten kulkevat sen mukaisesti, mitä tässä on puhuttu.

Hallitusneuvottelujen on määrä alkaa perjantaina juhlahuoneisto Smolnassa. Ne on edelleen tarkoitus viedä maaliin kuukaudessa.

Lue myös: Yksi puolue ulos? Sipilä: ”He ovat asennoitumassa oppositioasentoon”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt