Santavuoren tuulivoimaloita Ilmajoella. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Perussuomalaiset: Tuulivoimabisnes on härskiä rahastusta

Perussuomalaiset vaati vuoden 2018 talousarviota käsitellessä, että hallitus ottaa huomioon tuulivoimaloiden ympäristö- ja terveyshaitat tukipäätösehdoissa ja peruu myönnetyt kohtuuttomat tuet.

Perussuomalaiset on pitkään kritisoinut tuulivoiman aiheuttamia terveyshaittoja sekä niin sanotun takuuhinnan aiheuttamia kuluja.

– Ensinnäkin, tuulivoima maksaa yhteiskunnalle useita miljardeja euroja. Valtiontalouden tarkastusvirasto on puhunut jopa kolmesta miljardista pidemmällä aikavälillä, perussuomalaisten eduskuntaryhmä sanoo.

Perussuomalaisten mukaan tilannehan on se, että mitä halvempaa sähköä markkinoilta saisi ja mitä enemmän tuulivoimaa tuotetaan, sitä enemmän siirtyy rahaa veronmaksajilta yksityisille tuulivoimayhtiöille.

– Veronmaksajahan maksaa erotuksen. Tuulivoimabisnes on härskiä rahastusta, eduskuntaryhmä sanoo.
Laki uusiutuvien energialähteiden tuesta ollaan uudistamassa. Laissa säädetään tarjouskilpailuun perustuvasta järjestelmästä, jossa teknologianeutraalisti edistettäisiin uusiutuviin energialähteisiin perustuvia voimalaitosinvestointeja. Perussuomalaiset vastusti uudistusta.

– Nyt kun viimein sijoittajille tuottoisaa syöttötariffiärjestelmää ollaan pitkällä aikavälillä ajamassa alas, niin hallitus on luomassa kyseisellä lakiesityksellä uutta uusiutuvan energian tuotantotukea, joka pääasiassa kuitenkin ohjautuu jälleen tuulivoimayhtiöille, ps-kansanedustajat arvioivat.

Perussuomalaiset huomauttaa myös tuulivoiman terveysvaikutuksista, eritoten melusta.

Perussuomalaisten esitys tuulivoimatukien purkamisesta ja terveyshaittojen huomioimista sai tyrmäyksen. Esitystä kannatti vain 22 kansanedustajaa.

– Siellä istuu hallituksessa entisiä perussuomalaisiakin, jotka nyt ovatkin uusien tuulivoimatukien kannalla. Tämä on todella harmillista demokratian kannalta. Ministeri Jari Lindström (sin.) vastaa alasta ja on ennen nimenomaan halunnut purkaa tukia, ps-ryhmä muistuttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt