Perussuomalaiset ei halua maakuntaveroa – ainakaan heti

Perussuomalaiset ei lämpene maakuntaverolle itsehallintoalueita muodostettaessa.

Puolue toteaa lausunnossaan hallituksen linjauksista itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, että ”koska hankkeen läpivienti on tärkeä tavoite, tulee rahoitus ensisijaisesti hoitaa valtion kautta”.

– Myöhemmin voidaan tehdä linjauksia mahdollisesta maakuntaverosta, mutta vain sillä edellytyksellä, että kokonaisveroaste ei varmasti nouse ja SOTE-menojen poistumisella kuntien budjeteista on selkeästi osoitettavissa kuntaveroa laskeva vaikutus, lausunnossa todetaan.

Hallituksen aluejakolinjauksen mukaan perustettavat itsehallintoalueet muodostetaan maakuntajaon pohjalta. Perussuomalaisten mielestä nykyinen maakuntajako on oikea peruste itsehallintoalueiden muodostamiselle.

Perussuomalaisten lausunnon on laatinut puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Myös kokoomus on ollut hyvin epäileväinen maakuntaverosta.

– Sote-palvelujen tasosta päättää viime kädessä valtio lainsäädännössä. Vastuun ja vallan on oltava samoissa käsissä, joten selkein tapa hoitaa rahoitusta on valtion kautta, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Vantaalla 13. helmikuuta.

Valtion rahoituksella Stubb tarkoitti, ettei kokoomus tue ajatusta siitä, että sote-palvelut rahoitettaisiin maakuntaverolla.

Sen sijaan päähallituspuolue keskustasta on kuultu puheenvuoroja maakuntaveron puolesta.

Kommentit