Pertti Salolainen LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Pertti Salolainen: Vasemmistoliitto ei sovi sinipunahallitukseen

Entinen kokoomusedustaja varoittaa myös riskeistä, jos perussuomalaiset jäävät oppositioon.

Eduskunnan jättänyt, pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Pertti Salolainen (kok.) painottaa, ettei kokoomuksen pidä lähteä SDP:n kanssa hallitukseen, jos vaatimuksena on vasemmistoliiton mukaan otto.

– Tiedän vanhastaan, että tämä on SDP:lle erittäin paha paikka. He pelkäävät, että jos vasemmistoliitto jää oppositioon, se puukottaa heitä selkään. Hallitukseen, jossa ovat SDP:n lisäksi vasemmistoliitto ja vihreät, kokoomuksen ei tulisi kuitenkaan lähteä.

Salolaisen mielestä SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton yhdistelmästä tulisi hallituksessa ”ylivahva” kokoomusta vastaan, vaikka mukana olisikin pienpuolueita, kuten RKP tai kristillisdemokraatit.

Salolainen uskoo, että SDP ja kokoomus mahtuvat kuitenkin samaan hallitukseen. Vihreiden lisäksi mukaan tarvittaisiin RKP ja ehkä kristillisdemokraatit.

– Lähtökohtaisesti kannattaisi minusta lähteä yrittämään SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuvaa hallitusyhteistyötä, hän arvioi.

Talous- ja veropolitiikan osaltakaan Salolainen ei epäröi, etteivätkö kokoomuksen ja SDP:n näkemykset olisi yhteen sovitettavissa.

– Ennen vaaleja väitellään kovasti puolueiden vaaliohjelmista, mutta kun vaalit ovat ohi ja alkavat hallitusneuvottelut, ne (ohjelmat) heitetään suoraan paperikoriin. Sen jälkeen aletaan tehdä kompromisseja, hän tietää.

Salolainen uskoo, että jompikumpi porvaripuolueista tulee joka tapauksessa olemaan mukana SDP:n kanssa seuraavassa hallituksessa. Jos kokoomuksen sijaan paikalla olisi keskusta, hän uskoo keskustalaisten vaativan maakuntahallintoa.

– Ei keskusta sinne voisi lähteä millään pienemmillä paukuilla.

SDP:n voiton niukkuus yllätti

Salolainen pitää vaalien suurimpana yllätyksenä sitä, että SDP säilytti vain niukasti suurimman puolueen asemansa.

Minkälaisen mandaatin tämä antaa SDP:lle hallitusneuvotteluihin?

– Heikomman kuin mitä he alun perin lähtivät tavoittelemaan.

Vaaleissa Salolaista yllätti myös keskustan näinkin syvä romahdus sekä se, miten hyvin kokoomus onnistui säilyttämään asemansa.

– Jos aikaa olisi ollut vielä kaksi viikkoa, kokoomus olisi ollut suurin puolue, hän uskoo.

Oppositiotaival siivittäisi PS:n nousua

Salolainen arvioi, että vaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut perussuomalaiset ”tulee muuttamaan Suomen poliittista elämää aika paljon, riippumatta siitä, ovatko he hallituksessa vai oppositiossa.”

Vaikka Salolainen lähtökohtaisesti kannattaa pyrkimystä edellä mainittuun sinipuna-hallitusyhteistyöhön, hän tiedostaa perussuomalaisten ulos sulkemisen ongelman. Hän ennakoi puolueen kasvattavan kannatustaan oppositiossa.

– Jos haluamme estää, ettei perussuomalaiset ole ensi vaalien jälkeen suurin puolue, heidät pitäisi ottaa hallitukseen.

Salolainen uskoo, että oppositiossa olleessaan perussuomalaiset olisivat myös jatkuvasti ”piikkinä hallituksen lihassa” ja vaikeuttaisivat hallituksen työtä.

Salolainen muistuttaa myös, miten historiassa ensin kommunistit, sittemmin SMP ja edellisissä vaaleissa perussuomalaiset saatiin heikennettyä ottamalla ne mukaan hallitusvastuuseen.

Juha Sipilän kohtalo säälittää

Salolaisen mielestä Juha Sipilän (kesk.) hallitus sai paljon hyvää aikaan työllisyys- ja talouspolitiikassa.

Hänestä on erittäin hyvä kysymys, miksi kansa ei tästä palkinnut vaan keskustan kannatus suorastaan romahti ja Sipilä ilmoitti tiistaina eroavansa puolueen johdosta.

– Täytyy sanoa ihan suoraan, että hieman säälittää Sipilän kohtalo. Hän asetti monessa suhteessa maan asiat puoluepolitikoinnin edelle. Kyllä Sipilä oli aika hyvä pääministeri.

Maakuntahallintoa ajaessaan Sipilä Salolaisen mielestä kuitenkin ”sokaistui”.

– Siinä asiassa hän oli tällainen perus-keskustalainen taktikko.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt