Dronet häiritsevät muita ilmassa liikkuvia. Christophe ARCHAMBAULT - LEHTIKUVA / AFP

Pertti Salolainen kysyy dronien haitoista lintujen pesimiselle

Kansanedustajan mukaan lintujen pesimärauhaa ei ole huomioitu sääntelyssä.

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen miehittämättömien ilma-alusten haitoista luonnossa ja erityisesti lintujen pesimäalueilla.

– Miehittämättömät ilma-alukset eli dronet ovat yleistyneet viime vuosina merkittävästi, kun laitteiden suorituskyky on kasvanut ja hinnat ovat laskeneet. Esimerkiksi Suomessa on jo lähes 2 000 alan ammattilaista ja lukemattomia harrastajia. Dronet ovat myös yksi nopeimmin kehittyvistä toimialoista, jotka tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvumahdollisuuksia niin Suomessa kuin Euroopassakin, Pertti Salolainen toteaa.

– Miehittämättömiä ilma-aluksia hyödynnetään jo paljon maa- ja metsätaloudessa, ja ne tuottavat paljon hyödyllistä tietoa myös luonnonsuojelun ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Dronien monien hyötyjen lisäksi niistä kuitenkin aiheutuu huomattavaa haittaa esimerkiksi lintujen pesimäalueilla. Vaikka dronien käyttöä on säännelty liikennealan normien lisäksi myös muissa normeissa, ei lintujen pesintärauhaa ole huomioitu missään.

Salolaisen kysymys asianomaiselle ministerille on ”miten hallitus aikoo täydentää lainsäädäntöä miehittämättömien ilma-alusten käytöstä luonnossa ja erityisesti lintujen pesimärauhan turvaamiseksi”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt