Pertti Salolainen: Eurooppa ei voi vastaanottaa satoja miljoonia halukkaita

Kansalaiset ovat epätietoisia siitä, missä olemme ja mihin olemme matkalla. Hallituksen kuherruskuukausi on ohi, toteaa kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.).

– Tarvitaan nopeasti positiivisia tuloksia, joista tärkein olisi työmarkkinaratkaisun onnistuminen, vaikka se on kiinni muista kuin hallituksesta. Kaverini kysyvät, onko Suomessa vallalla korporativismi vai parlamentarismi. Sanon, että tilanne on niin vakava, että nyt ei jaeta tyylipisteitä, sanoi eduskuntaryhmän ikäpuhemies Pertti Salolainen kokoomuksen ryhmäkokouksessa tiistaina ryhmän valtiopäivien avauksessa.

Hän totesi, että harvat varsinkaan suurissa kaupungeissa uskovat, että sote- ja maakuntahallinto onnistuvat ainakaan niiden kannalta.

– Ne pelkäävät joutuvansa entistä enemmän keskustan aluepolitiikan maksumiehiksi. Me – kokoomus – olemme hallituksessa 2-1 vähemmistössä. On pidettävä huolta, että meitä ei enää uhkailla hallituksen hajoamisella. On tehtävä selväksi, missä kulkevat meidän sietokykymme rajat, Salolainen sanoi.

– Jos nyt tehdään virheitä eritoten soten ja maakuntamallin verotusratkaisuissa, maksamme siitä puolueena pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on mielestäni tärkein haasteemme, hän jatkoi.

Turvapaikanhakijaongelmassa Salolainen olisi valmis kiristämään linjaa ja pitämään huolen siitä, että hyväksymme vain aidot turvapaikanhakijat, mutta talouspakolaiset on palautettava.

– Ongelmista on voitava puhua niiden oikeilla nimillä. Eurooppa ei voi vastaanottaa satoja miljoonia halukkaita Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Salolainen huomioi, että suhteemme Venäjään ei ole tyydyttävällä kannalla ja sieltä tulevat viestit ovat huolestuttavia.

– Nyt Venäjä haluaisi estää jopa sotilaallisen yhteistyömme tiivistämisen Ruotsin kanssa. Tähän asti vain Nato on ollut mörkö. Kokoomuksen tulee edelleen tavoitella syvenevää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa, ja parhaassa tapauksessa puolustusliittoa.

– Myös EU:n, Naton ja Yhdysvaltojen kanssa on syvennettävä sekä turvallisuuspoliittista että harjoitus- ja puolustusyhteistyötä, Salolainen sanoi.

Hänen mukaansa tarvitsemme uutta lainsäädäntöä, joka sallii suomalaisten sotilaiden käytön ulkomailla operatiiviseen toimintaan. Myös sisäinen ja ulkoinen tiedustelulainsäädäntö on uudistettava naapurimaiden tasolle.

Kommentit