X
SULJE MAINOS
Keskustan Petri Honkonen, taustalla puoluekollega Mikko Kinnunen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Perheissä juodaan” – keskusta syytti kokoomusta politikoinnista

Eduskunta kaatoi ehdotuksen ravintoloiden viinin ulosmyynnistä.

Eduskunnan täysistunnossa äänestettiin tiistaina äänin 32-20 kumoon kokoomuksen Juhana Vartiaisen esitys alkoholin ulosmyynnistä ravintoloista. Poissa oli koronasääntöjen perusteella 147 kansanedustajaa.

Hallituspuolueiden äänin hylätty lausumaehdotus kuului Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesityksen, jolla sallitaan väliaikaisesti mahdollisuus ravintoloille muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin.

– Olen valtavan pettynyt hallituspuolueiden ratkaisuun. Muun muassa vihreät puolueena sekä keskustalaiset kansanedustajat Joonas Könttä, Mikko Kärnä ja Antti Kurvinen ovat esittäneet viinien ulosmyynnin sallimista ravintoloille. Voin vain kuvitella ravintola-alan valtavan pettymyksen, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kommentoi äänestystä tiedotteessa.

– Hallituspuolueiden edustajat tarjoavat märkää rättiä maakuntien lisäksi myös ravintola-alan yrittäjien ja työntekijöiden kasvoille.

Kokoomuksen edustajat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa jättivät mietintöön vastalauseen. Sen mukaan  ravintoloiden avaamista koskeva tartuntatautilain käsittelyaikataulu on ollut kohtuuton, kun ravintoloiden pitäisi avautua jo maanantaina. Ryhmä esitti muutoksia ravintoloiden avaamista koskeviin ehtoihin.

Pikkunäppärää

Aiemmin täysistunnossa keskustan varapuheenjohtaja kansanedustaja Petri Honkonen ärsyyntyi opposition vaatimuksista sallia alkoholin ulosmyynti ravintoloille koronakriisin helpottamiseksi.

– Täytyy sanoa, että kun olen kuunnellut varsinkin kokoomusedustajien puheenvuoroja, niin olen joutunut oikein höristämään korviani, että mistäs nyt oikein keskustellaan. Keskustelemmeko me täällä oikeasti ravintolaelinkeinon vaikeasta tilanteesta,  vai puhummeko me täällä alkoholipolitiikkaa, Petri Honkonen kysyi istunnossa.

– Minun mielestäni tässä (hallituksen) esityksessä on kyse ravintolayritysten pelastamisesta, ei pikkunäppärästä alkoholipoliittisesta keskustelusta ja toiminnasta kansallisen hätätilan ja epidemiakriisin keskellä.

Honkosen mukaan populistinen tyyli tehdä alkoholipolitiikkaa vakavan epidemian varjolla on vastuutonta.

– Perheissä juodaan, ja yhteiskuntamme kalleimmat jäsenet eli lapset kärsivät alkoholin väärinkäytöstä jo aivan tarpeeksi. Tällaiset alkoholipoliittiset ratkaisut kuten viinien myynnin vapauttaminen tällä tavalla ravitsemusliikkeistä – sitä eivät vastuulliset voi tehdä tällaisen kriisin varjolla, että tuosta vaan, Honkonen sanoi.

– Näyttää siltä että kokoomus ei tästä asiasta edelleenkään välitä! Kokoomus ei välitä siitä mitä perheissä tapahtuu, miten paljon lapset näistä alkoholiongelmista kärsivät.

Honkosen mukaan keskioluen vapauttamisesta lähtien alkoholiongelmat ovat moninkertaistuneet ”ja tätä tosiasiaa ei pysty kieltämään kukaan”.

Moni pettyy

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkäsen mukaan on tärkeää, että ravintolaelinkeino pääsisi avaamaan kohti normaalia liiketoimintaansa.

Kokoomuksen Kai Mykkänen (vas.) ja Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

– Pahoin pelkään, että vaikka meillä on kaikilla tässä hyvä tahto, niin itse asiassa tulee ensi viikolla aika moni suomalaisista pettymään. Pettymään sen suhteen, että näillä näkymin aika moni pienempi ravintola ei pysty avaamaan toimintaansa näillä muutoksilla ja näillä tukimuodoilla joista nyt päätämme, Kai Mykkänen sanoi puheenvuorossaan.

– Vaan he tulevat pitämään oven säpissä myös ensi viikolla. Ja vielä pitkäänkin.

Mykkäsen mukaan tuesta päättämällä asiaan voi vaikuttaa. Hän vetosi ennen äänestystä kollegoihin keskustassa ja vihreissä, jotka ovat julkisesti kannattaneet arvonlisäveron määräaikaista keventämistä ravintolatoiminnalle tai viinien ulosmyyntiä.

– Nämä olisivat toimia, jotka johtaisivat siihen, ettei tarvitsisi petttyä että se oman asuinalueen lähiravintola onkin yllättäen ensi viikolla ovi säpissä, koska he ovat joutuneet arvioimaan, ettei näillä hallituksen pelisäännöillä pysty avaamaan, ilman että olisi joku tällainen kannustin jolla pystyisi uutta liiketoimintaa kokeilemaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt