Asuintaloja Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Perheasunnot vaihtoivat elokuussa omistajaa

Asuntokauppojen kokonaismäärä ei lähtenyt elokuussa nousuun, vaikka koulujen aloitus piristikin perheasuntojen kauppaa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan vanhoja rivitaloasuntoja myytiin elokuussa 1,4 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja 12,4 prosenttia enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin.

Yksiöiden myynti vilkastui jo heinäkuussa ja myynti jatkui vilkkaana elokuun ajan. Käytettyjä asuntoja myytiin kokonaisuudessaan seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myyntiä oli kuitenkin reilut viisi prosenttia viiden vuoden keskiarvoa enemmän.

Vaikka vuoteen 2017 verrattuna uusien kohteiden kauppamäärät laskivat, uusia asuntoja myytiin elokuussa 23 prosenttia enemmän kuin viiden vuoden aikana keskimäärin.

Tänä vuonna valmistuu noin 28 050 uutta osakeasuntoa eli lähes 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2019 valmistuu noin 29 000 osakeasuntoa tämän vuoden aloitusten perusteella.

Pääkaupunkiseudulla vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta oli elokuussa noin 4 553 euroa. Helsingissä keskineliöhinnat ovat nousseet 4,5 prosenttia vuoden takaiseen nähden, Espoossa nousua viime vuoteen on 1,6 prosenttia ja Vantaalla nousua on 1,8 prosenttia viime vuodesta. Muualla Suomessa keskimääräinen neliöhinta oli 2 275 euroa, vuoden takaiseen nähden hinnat ovat nousseet 2,17 prosenttia.

Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalveluun, johon kirjataan suomalaisten välitysliikkeiden välittämät kaupat. Hintaseurantapalvelun asiakkaina ovat myös Suomen suurimmat rakennuttajat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt