X
SULJE MAINOS
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS /LEHTIKUVA

Perhe huumasi sotilaat ja loikkasi, Kim Jong-un raivostui

Turvaliisuusagentit etsivät karkureita Kiinassa.

Nelihenkinen pohjoiskorealainen perhe loikkasi hiljattain rajan yli Kiinaan huumattuaan paikalliset rajavartijat Ryanggangin maakunnassa, kertoo uutissivusto Daily NK.

Nimettömänä esiintyvän lähteen mukaan tapaus sattui lokakuun alussa, ja asiasta raportoitiin komentoketjussa ylöspäin.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sai tietää asiasta ja antoi henkilökohtaisesti käskyn ottaa perhe kiinni. Valtion turvallisuusministeriö on tehnyt paljon töitä löytääkseen loikkarit.

Lähteen mukaan perhe ujutti unipillereitä pohjoiskorealaisten rajavartijoiden eväisiin ja ylitti Jalu-joen, kun sotilaat olivat syvässä unessa.

Suunnitelman toteuttaminen ei ollut vaikeaa, koska paikalliset rajavartijat vierailivat usein perheen kodissa. Perhe päätti huumata ylikersantin, jonka kanssa he olivat hyvissä väleissä.

He saivat tietää, että ylikersantti oli työvuorossa aamuyön tunteina 1. lokakuuta. Perhe laittoi unilääkettä virvoitusjuomiin ja leipään ja tarjosi eväät ylikersantille ja tämän alaisille, kun rajavartijat tulivat kylään.

Perhe sai elantonsa salakuljetuksesta, joten he tunsivat kaikki reitit Kiinaan ja selvittivät partioiden sijainnit. Siten joen ylittäminen ei ollut vaikeaa.

Laittoman rajanylityksen paljastuttua Kim Jong-un määräsi turvallisuusministeriön etsimään karkureita.

Ministeriö määräsi Kiinassa olevat agenttinsa pidättämään perheen ja pyysi virallisten kanavien kautta apua kiinalaisilta kollegoiltaan.

Kiinan kerrotaan kuitenkin olevan haluton yhteistyöhön, koska Peking on huolissaan kansainvälisistä reaktioista, jos loikkarit palautetaan Pohjois-Koreaan.

Kimin sanotaan tuominneen sotilaiden huumauksen toimeksi, koska se ”vahingoitti vakavalla tavalla sotilaiden ja siviilien suhteita”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt