Pentti Arajärvi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pentti Arajärvi HS:lle: Suomen aloitettava ISIS-palautukset

Lastensuojelun keskusliiton puheenjohtaja katsoo, että kyse on lapsen eduista.

– Kaiken sen perusteella, mitä tiedotusvälineistä voi lukea, nähdä tai kuulla al-Holin leiristä, lapsen etu edellyttäisi tuomista Suomeen, Lastensuojelun keskusliiton puheenjohtaja Pentti Arajärvi toteaa Helsingin Sanomille.

Vuosina 2000-2012 presidenttinä toimineen Tarja Halosen puoliso katsoo, että ISIS-palautuksissa YK:n lapsen oikeuksien sopimus tulisi asettaa etusijaille sellaisissa tilanteissa, joissa se on ristiriidassa ”muiden pyrkimysten tai vaikkapa vanhemman edun kanssa”.

Tästä seuraa Arajärven mukaan käytännössä, että suurimmassa osassa tapauksia valtion tulisi avustaa myös lasten suomalaisten vanhempien paluuta kotimaahan.

– Lastensuojeluviranomaisten toimivaltuudet eivät ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle. Siksi lasten ja vanhempien erottaminen toisistaan vasten heidän tahtoaan on vaikeaa, Arajärvi sanoo.

Arajärven mukaan on siksi toissijaista, ovatko vanhemmat syyllistyneet rikoksiin, miten vahvaa näyttöä niistä on, tai muodostavatko lapset tai heidän vanhempansa Suomessa turvallisuusuhan. Hän toivoo pikaisia päätöksiä palauttamisesta.

– Varhainen ja tehokas puuttuminen on aina halvempaa ja vaikuttavampaa. Se vaihtoehto, että aika hoitaa, eli lapsi täyttää 18 tai kuolee, ei käy.

Arajärvi myöntää, että käytännön toteutuksessa voi olla haasteita. Samalla hän muistuttaa, että muut Euroopan maat ovat tuoneet orpoja leiriltä kotimaahansa.

– Ei sen ylivoimaista pitäisi Suomellekaan olla, Arajärvi sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt