X
SULJE MAINOS
Alkoholilain uudistus nosti vähittäiskaupan prosenttirajaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Pelottelijat olivat väärässä” – alkoholin kulutus laski ja verotulot nousivat

Kulutus ei ole noussut alkoholilain vapautuksista huolimatta.

Alkoholin vähittäiskulutus ei ole tammi–elokuussa kasvanut vuoteen 2017 verrattuna huolimatta kesän poikkeuksellisista ja pitkistä hellejaksoista, ilmenee Päivittäistavarakauppa ry:n tutkimuksesta.

Sen perusteella kulutuksessa on pientä laskua sekä litroissa (-0,4 prosenttia) että 100-prosenttisena alkoholina (-0,3 prosenttia) laskettuna.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen varoiteltiin ennalta johtavan kulutuksen kasvuun ja jopa satoihin uusiin alkoholikuolemiin. Etenkin vähittäiskaupassa myytävien tuotteiden korkeimman sallitun alkoholipitoisuuden nostamisen entisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin on uskottu lisäävän kulutusta. Lukujen varjolla vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät kauhukuvat ole toteutuneet.

– Vapaus ja vastuu toimivat. Ihmiset ovat fiksuja. Pelottelijat ja THL oli väärässä, keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tviittaa.

Romakkaniemi huomauttaa, että PTY:n tutkimuksen mukaan alkoholiveron tuotto on noussut 11,5 prosenttia tammi-elokuussa ja matkustajatuonti vähentynyt, vaikka alkoholin kulutus on pienentynyt.

LUE MYÖS:

THL puhui 300-500 viinakuolemasta – todiste löytyi Pekka Puskalta

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt