X
SULJE MAINOS
Koronapotilas sairaalassa Münchenin lähellä. / LEHTIKUVA / AFP / Christof Stache

Pelko jälkioireista: Näin virus iskee 18–40-vuotiaisiin

Saksassa on aloitettu laaja seurantatutkimus koronan aiheuttamista vakavista jälkioireista.

Saksassa on kerrottu koronaviruksen pitkään kestävistä jälkioireista, jotka ovat osoittautuneet yllättävän yleisiksi myös nuorilla aikuisilla.

Times-lehden mukaan osalla on ollut dementian kaltaisia oireita, jotka ovat heikentäneet lyhytaikaista muistia tai jopa luku- ja puhekykyä.

”Pitkästä Covidista” kärsivää ryhmää tutkinut lääkäri kertoo, että lähes kaikilla 18–40-vuotiaista potilaista havaittiin neurologisia ongelmia. Näitä olivat heikentynyt tasapainoaisti, motoriikka, puutumisoireet ja kielelliset ongelmat.

Osa koronasta toipuneista terveydenhuollon ammattilaisista on joutunut jättämään työnsä vakavien jälkiseurausten vuoksi. 40-vuotias hoitaja oli menettänyt kykynsä lukea ja aiheutti kotiinsa vesivahingon muistiongelmien seurauksena.

– En pysty hallitsemaan elämääni ollenkaan. Herään, laittaudun valmiiksi, kampaan hiukseni. Sitten päivä onkin osaltani ohitse, Frankfurtin lähellä asuva 33-vuotias apteekkityöntekijä kertoo.

Aiempien tutkimusten perusteella noin 5–10 prosenttia potilaista kärsii väsymyksen, päänsärkyjen, hengitysvaikeuksien ja ”aivosumun” kaltaisista jälkiseurauksista. Pelkona on, että koronaviruksen aiheuttamat pitkäaikaiset terveysvaikutukset ovat luultuakin vakavampia.

Saksassa on aloitettu aiheesta suuri seurantatutkimus.

– Potilaat ovat yleensä hyvin nuoria, 20–40-vuotiaita. Heillä on usein ollut aluksi lievä tai keskivaikea infektio, minkä jälkeen kaikki on vaikuttanut olevan kunnossa. Ja sitten nämä oireet ovat ilmaantuneet, lääkäri Jördis Frommhold sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt