Verkkouutiset

Venäjän puolustusministeriön kuvassa sotilasajoneuvoja on matkalla kohti Kazakstania. LEHTIKUVA / AFP

”Pelkät pakotteet eivät katkaise Vladimir Putinin pelottelun kierrettä”

Yhdysvaltojen sotilaallista läsnäoloa Euroopassa pitää asiantuntijan mielestä merkittävästi vahvistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pakotteet, joita länsi on Venäjälle vuonna 2014 tapahtuneen Krimin laittoman haltuunoton ja Itä-Ukrainassa edelleen jatkuvien sotatoimien vuoksi asettanut, ovat amerikkalaisasiantuntija Jim Townsendin mielestä osoittautuneet riittämättömiksi. Venäjän yhä aggressiivisemmaksi käynyt uhittelu kertoo hänen mukaansa siitä, että presidentti Vladimir Putin kokee toistaiseksi päässeensä kuin koira veräjästä.

– Uudesta, entistäkin ankarampia talouspakotteita sisältävästä paketista on apua, mutta vain siinä tapauksessa, että siihen yhdistetään myös vankkoja sotilaallisia vastatoimia, Townsend kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

– Pelkät pakotteet eivät kykene katkaisemaan pelottelun kierrettä, joka pakottaa niin monien entisen itäblokin maiden kansalaiset Putinin orjuuteen, Center for New American Security – ajatushautomossa työskentelevä Townsend toteaa.

Kierteen katkaisemiseksi Yhdysvaltojen ja Naton tulisi hänen mukaansa toteuttaa Euroopassa sellaisia sotilaallisia järjestelyjä, jotka sekä herättävät luottamusta painostuksen kohteena olevissa maissa että vahvistavat niiden kykyä torjua Venäjän provokaatioita.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Jim Townsend on toiminut muun muassa korkea-arvoisena Eurooppa- ja Nato-suhteita hoitaneena virkamiehenä.

Sotilaallista läsnäoloa vahvistettava

Jos Venäjä ei osoita olevansa aidosti kiinnostunut jännitteiden lieventämiseen neuvotteluteitse, Yhdysvaltojen ja länsimaiden pitäisi Townsendin mielestä lisätä ensi tilassa aseapua ja sotilaallista koulutustukea Ukrainalle.

– USA voisi varastoida Länsi-Ukrainaan panssaroidun taisteluosaston kalustoa samaan tapaan kuin liittolaismaihinsa, mikä auttaisi Ukrainan joukkojen kouluttamisessa. Amerikkalaisten sotilaiden ja panssariajoneuvojen läsnäolo Ukrainassa – vaikka vain koulutustarkoituksessa – loisi pidäkkeen, joka vaikeuttaisi Kremlin suunnitelmia luomalla riskin suorasta yhteenotosta Yhdysvaltojen kanssa – asia, jota Putin ei halua, Townsend sanoo.

Yhdysvaltojen ja muiden Nato-maiden asevoimien olisi hänen mukaansa lisäksi sijoitettava uudelleen lentolaivueitaan vastikään uudelleen avattuihin eurooppalaisiin tukikohtiin. Hän suosittelee myös Euroopassa olevien maajoukkojen vahvistamista panssaroitua kalustoa ja ohjuspuolustuspattereita lisäämällä. Yhdysvaltojen laivaston 6. laivastoa Townsend vahvistaisi rotaatiopohjaisesti Pohjois-Euroopan satamista käsin operoivalla tukialusosastolla ja hävittäjäaluksilla.

– Jos Washington liittolaisineen ryhtyisi näihin toimiin, Euroopan turvallisuus vahvistuisi merkittävästi, ja Putin saattaisi laskea uudelleen, kuinka helposti hän voi käyttää sotilaallista pelottelua muiden manipulointiin, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)