Pelaajista 39 prosentilla raha-automaattipelaaminen tapahtui netissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Pelaajien velkaongelmat pahenevat

Peluurin juuri julkaistun vuosiraportin mukaan avun ja tuen tarve rahapeliongelmissa jatkaa kasvuaan.

Peluurin Auttavassa puhelimessa ja chatissä tuettiin, neuvottiin ja ohjattiin viime vuonna yli 2 200 rahapelaajaa ja heidän läheistään sekä peliongelmia työssään kohtaavaa ammattilaista.

Yhteydenottojen perusteella avun hakemisen taustalla on yhä useammin verkkopelaaminen. Peliongelmiin liittyvät vakavat talousongelmat ovat kasvussa. Pikavipeillä ja kulutusluotoilla näyttäisi olevan merkittävä rooli ongelmien syventymisen taustalla.

Rahapelaajien tekemien yhteydenottojen määrä Auttavassa puhelimessa ja chatissa kasvoi viime vuonna 25 prosenttia. Peluurin Yksikön päällikkö Inka Silvennoisen mukaan yhteydenottojen määrä kertoo selkeästi siitä, että peliongelmiin erikoistuneille palveluille on tarvetta

– Kynnys avun hakemiseen on korkea ja palveluiden löytäminen voi olla vaikeaa. Liian usein pelaaja ja hänen läheisensä jäävät yksin vaikeiden ongelmien kanssa. Yhteiskunnan tulisi turvata riittävät ja tarpeen mukaiset hoitopalvelut nykyistä paremmin koko maassa. Tässä meillä on vielä paljon tehtävää, hän toteaa.

Verkko on kasvattanut osuuttaan pelikanavana, mikä näkyy selkeästi Peluurin yhteydenotoissa. Vuodesta 2017 vuoteen 2018 nettipelaamisen osuus nousi 44 prosentista 62 prosenttiin. Siirtyminen verkkoon näkyi etenkin niillä pelaajilla, joilla raha-automaattipelit olivat ensisijainen ongelmien aiheuttaja.

Pelaajista 39 prosentilla raha-automaattipelaaminen tapahtui netissä. Luvut perustuvat niihin yhteydenottoihin, joissa pelaamisen kanava selvisi.

Pikavippien tiukempi sääntely tarpeen

Yksi peliongelman vakavuudesta kertova mittari ovat suuret, yli 10 000 euron, velat. Peluurin asiakaskunnassa suuret pelivelat kertyivät erityisesti rahapelaajille, jotka pelaavat netissä.

Peliongelma ja pikavipit ovat yhdistelmä, joka johtaa usein velkakierteeseen. Tämän kierteen pysäyttämisessä ovat rahapelijärjestelmän kehittäminen ja pikavippilainsäädännön tiukentaminen merkittävissä rooleissa.

– Pelaaminen voi olla ongelmallista myös ilman suuria velkoja. Pelaamisen rahoittaminen pikavipeillä ja kulutusluotoilla voi kuitenkin johtaa nopeasti erittäin vakaviin ongelmiin. Pelaajien velkaongelmien syveneminen on hyvin huolestuttavaa ja pikavippilainsäädännön kiristykset tulevat todelliseen tarpeeseen, Silvennoinen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt