Pekka Puska. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Pekka Puska: Uusi alkoholilobbaus on nyt käynnissä

Keskustan kansanedustajan mukaan ravintola-alkoholin arvonlisäveron alentaminen lisäisi alkoholiongelmia.

Pekka Puskan mukaan Suomessa on käynnissä lobbaus, jolla pyritään laskemaan ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa.

Puska vastusti taannoin näkyvästi alkoholilain uudistusta ja erityisesti nelosoluen vapauttamista ruokakauppoihin.

– Viime syksyn keskustelussa alkoholilaista todettiin yleisesti, että laki siirtäisi alkoholin kulutusta pois ravintoloista koteihin ja kaduille, kun vahvempia saisi ravintoloiden ulkopuolelta. Juuri näin onkin tapahtumassa, hän sanoo Keskipohjanmaassa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Puskan mukaan tuolloin hämmästystä herätti se, että ravintola- ja majoitusalan liitto Mara tuki kaupan alaa tässä itselleen epäedullisessa lakimuutoksessa”. Hänen mukaansa syy on nyt selvinnyt.

– Kävi kuitenkin ilmi, että lain jälkeen oli tarkoitus saada tukea omalle lobbaukselle ravintola-alkoholin veron alentamiseksi. Tällainen lobbaus on nyt käynnissä.

Puskan mukaan toivottavaa on, että alkoholia nautittaisiin ravintoloiden valvotuissa oloissa. Tämä ei kuitenkaan hänen mukaansa auta ehkäisemään alkoholin kulutusta ja siitä aiheutuvia ongelmia.

– Halvempi alkoholi ravintoloissa toki lisäisi alkoholin kulutusta siellä. Mutta olisiko se pois muusta alkoholin kulutuksesta? Vain osittain, mikä lisäisi kokonaiskulutusta ja alkoholiongelmia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt