Verkkouutiset

Pekka Haaviston mukaan jo kesällä 2019 linjattiin, että aikuisetkin on tuotava

Al-Holin asiaa hoitaneille näyttää olleen koko ajan selvää, ettei vain lapsia voida auttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian myötä julki tulleiden asiakirjojen perusteella al-Holin ISIS-leirin suomalaisten kotiuttamiskysymyksen parissa työskennelleille ja ainakin osalle hallituksesta on ollut viimeistään kesäkuusta 2019 selvää, ettei leirin lapsia voida tuoda Suomeen ilman heidän äitejään.

Tästä huolimatta niin ulkoministeriön kuin poliitisten päättäjienkin viestinnästä on muodostunut julkisuuteen sellainen kuva, että Suomen pyrkimyksenä on auttaa vain leirin lapsia. Aikuisten tuomisesta puhumista on pyritty välttämään, vaikka se on asiakirjojen perusteella tiedetty välttämättömäksi kaiken aikaa.

Näin vaikuttaa olleen myös syksyllä 2019, kun Pekka Haavisto valmistautui informoimaan maan hallitusta al-Holin iltakoulussa. Ulkoministeriössä valmistui tuolloin kaksi muistiota asiasta. Ensimmäinen tehtiin ministerin erityisavustajan toimeksiannosta ja se jäi ministeriön sisäiseksi. Siinä todettiin suoraan, että linja voi tarkoittaa käytännössä sitä, että ”lasten äidit ja huoltajat (tai osa heistä) seuraavat lasten mukana” Suomeen.

Iltakoulua varten valmisteltiin puolestaan jostain syystä toinen ja paljon pidempi muistio, jonka Haavisto on kertonut lukeneensa siellä ääneen. Tässä muistiossa aikuisten tuomisesta puhuttiin vähemmän suoraan. Verkkouutiset kertoi muistioista muun muassa tässä jutussa.

Tiedottamislinja kuvastuu myös esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen al-Holin skandaalin puhkeamisen jälkeen tekemässä periaatepäätöksessä 16. joulukuuta 2019. Siinä todettiin, että ”hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia” ja ”velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole”.

”Lapsia ei anneta ilman vanhempiaan”

Kysymys siitä, onko äidit tuotava, jos lapsia autetaan, nousee esiin Haavisto-materiaalissa useita kertoja. Lasten erottamista äideistään pidetään yleisesti ottaen niin juridisesti kuin tosiasiallisestikin mahdottomana. Keskeiseksi nousee myös leiriä hallinnoivien kurdien linjaus siitä, ettei lapsia luovuteta ilman heidän äitejään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi asiasta itse esitutkinnassa varsin suoraan. Hänen mukaansa silloinen pääministeri Antti Rinteen hallitus valmisteli toimintalinjaa al-Holin suhteen pitkin kesää eri tavoin. Haavisto viittasi kuulustelussa sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkisen kesäkuun 2019 muistioon.

– (…) Tarja Mankkisen muistiossa 13.6 käydään läpi sitä, voitaisiinko vain lapset tuoda Suomeen. Juuri se yksi asia, joka syksyllä oli tällaisena vääränä tietona, oli ollut siellä 13.6. Tarja mankkisen muistiossa. Siinä kuitenkin todetaan, sisäministeriön puolelta, että lasten etu saattaa edellyttää, että myös äiti tuodaan, Haavisto totesi.

Hänen mukaansa hallituksen toimintalinjasta keskusteltiin 13.6 iltakoulussa. 24.6 pidettiin taas Haaviston aloitteesta tapaaminen, jossa läsnä olivat pääministeri Rinne, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja oikeuskanslerin sijainen Petri Martikainen. Tuolloin oli ulkoministerin mukaan tullut selväksi, että lasten kotiuttaminen edellyttää myös aikuisten tuomista. Haavisto kertoi, että tämä täsmennettiin myös toimintalinjaksi.

– Iltakoulu käsitteli asiaa vielä sillä tavalla, että lasten paluu Suomeen on ykkösasia ja se pitäisi tapahtua näiden vanhempien suostumuksella. Sitten 24.6 on kuitenkin jo tullut se vahvistus siihen, että kurdit eivät tule antamaan lapsia ilman vanhempiaan eli ei voida edetä sitä tietä. Silloin 24.6 on ollut itselläni pääministerin, sisäministerin ja oikeuskanslerin sijaisen Petri Martikaisen kanssa palaveri, itse koolle kutsumanani, jossa toimintalinjaa on täsmennetty niin, ettei ole löydettävissä lasten oikeuden turvaavaa ratkaisua, jossa lapset tulisivat Suomeen ilman äitejään.

Tässä palaverissa päätettiin Haaviston mukaan kuitenkin, että ”koitetaan käyttää tätä ICRC-tietä eli kansainvälisen punaisen ristin tietä”. Asia olisi siis hoidettu avustusjärjestön kautta.

Suomi kotiutti viikonloppuna ensi kertaa myös aikuisia al-Holin ISIS-leiriltä Syyriasta. Ulkoministeriö tiedotti sunnuntaina palanneista kahdesta äidistä ja heidän kuudesta lapsestaan.

LUE MYÖS:

ISIS-aikuisten hakeminen Suomeen: Näin muistioissa linjattiin

Maria Ohisalo: Lapset piti hakea riippumatta siitä, mitä hallitus päättäisi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)