X
SULJE MAINOS
Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pekka Haavisto Ylelle: Raja voidaan panna tarvittaessa kiinni

Ulkoministerin mukaan lainsäädäntö on jo nyt ajan tasalla.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan toistaiseksi merkkejä siitä, että Suomi olisi Valko-Venäjän kautta Euroopan unionin alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden pääkohdemaita.

– Tietojemme mukaan suuri osa niistä, jotka ovat Puolan rajan yli päässeet, ovat pyrkineet hakeutumaan kohti Saksaa, Haavisto sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Oppositiopuolueet ovat vaatineet hallitukselta muutoksia lainsäädäntöön, jotta Suomi voi vastata mahdollisiin hybridiuhkiin, joissa käytetään siirtolaisia hyväksi. Kokoomuksesta on esitetty muun muassa mahdollisuutta keskeyttää turvapaikkahakemusten käsittely. Kansanedustaja ja entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vaati kuluneella viikolla hallitusta myös selvittämään, olisiko itärajalle mahdollista rakentaa aita.

Ulkoministeri Haaviston mukaan nykyinen lainsäädäntö on jo ajan tasalla.

– Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden sulkea rajanylityspiste, jos jotain häiriöitä tapahtuu. Raja voidaan siis panna kiinni määräajaksi tai toistaiseksi, eli siellä on nämä pykälät jo olemassa, Haavisto sanoi.

Ministerin mukaan valmisulainsäädäntö antaa niin ikään mahdollisuuden poikkeustoimiin esimerkiksi aseellisiin hyökkäyksiin verrattavissa uhkissa.

– Tällaiset nykyajan hybridiuhkat vertautuvat aseelliseen hyökkäykseen, Haavisto totesi.

Haavisto ei ottanut suoraan kantaa siihen, voidaanko turvapaikanhaku laittaa tarvittaessa jäihin.

– En pysty sanomaan sellaista kategorista vastausta siihen, mutta minusta täytyy ottaa järki käteen niissä tilanteissa, joissa ihmisiä käytetään ikään kuin aseina toisiaan vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt