Verkkouutiset

Pekka Haavisto: Vihapuheesta on tullut tapa kommunikoida

Vihapuheesta on tullut Suomessa tapa kommunikoida. Tai oikeastaan tapa lannistaa, vahingoittaa, leimata ja syyllistää, sanoo vihreiden presidenttiehdokas.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Valeuutiset ja vaihtoehtoiset totuudet kilpailevat tosiasioiden ja tieteellisen tutkimuksen kanssa, Pekka Haavisto sanoi presidentinvaalikampanjansa avauksessa keskiviikkona Helsingissä.

Hänen mukaansa uusi puhetapa haastaa myös oikeuskäsityksemme.

– Ennen ajattelimme, että perheeseen, sukuun, naapurustoon tai samaan etniseen ryhmään kuuluminen ei tee ketään syypääksi rikokseen, vaan rikoksesta vastaa rikoksentekijä itse. Tämäkin periaate on murtumassa, kun hehtaaripyssyllä leimaamme ihmisiä heidän taustojensa mukaan, Haavisto sanoi.

Hänen mielestään Suomi on putoamassa kuoppaan, josta on vaikeaa nousta ylös.

– Olin aikanaan itse kustantajana ja päätoimittajana ja muistan, miten tiukat julkaisijan vastuut olivat sanamuodoista ja ilmaisuista. Kun jokaisesta on nyt tullut oma julkaisijansa, kustantajansa ja päätoimittajansa, täytyy tästä seurata myös asianmukainen vastuu. Monet nuoret näyttävät ymmärtävän somen vastuut aikuisia paremmin. Sormien läpi katsomisen aika on ohi, Haavisto totesi.

Pakolaisuuden alkusyihin puututtava

Haaviston mukaan viime vuosien poikkeuksellinen pakolaistilanne on valitettavasti joskus kaventanut kuvaamme maailmasta, ei laajentanut sitä.

– Sanomme, että on puututtava pakolaisuuden alkusyihin, mutta samaan aikaan leikkaamme kehitysyhteistyövaroja. Tämä ei ole oikein eikä viisasta.

Hän totesi, että silmiemme edessä on syntynyt myös uusi pakolaiskriisi, joka koskee Myanmarin miljoonaa rohingaa. Puolet heistä on liikkeellä kohti Bangladeshiä.

– On laiha lohtu, että toinen puoli roginga-väestöstä on vielä paikoillaan. Myös Suomen on reagoitava sekä poliittisesti että humanitaarisen avun kautta rohingoiden kohtaamaan kriisiin. Emme voi hyväksyä ihmisten ajamista pois kodeistaan.

Haaviston mielestä Suomi voi auttaa nykyistä enemmän.

– Euroopan poikkeuksellisen pakolaistilanteen keskellä näimme, miten monet kansalaiset olivat valmiita tarjoamaan apuaan – jopa toisten tekemän häirinnän ja vihapuheen uhalla. Kiitos heille tästä työstä. Kiitos että näytitte, että Suomessakin osataan vielä auttaa, hän sanoi.

Suomelle sopisi aloitteentekijän rooli

Haavisto puuttui myös tilanteeseen Itämeren alueella.

– Sen ympäristössä on parhaillaan meneillään kaksi suurta sotaharjoitusta, Venäjän ja sen liittolaisten Zapad ja Ruotsin vetämä Aurora. On ajan kuva, että nyt ei harjoitella kriisinhallinnan haasteita jollakin kuvitteellisella maailman kriisialueella, vaan oman alueen puolustamista vaikkapa äkkihyökkäystä vastaan.

Haaviston mukaan jännitteen lisääntyminen ja varustelukierre ei voi Euroopassa jatkua loputtomiin.

– Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa ovat johtaneet tilanteeseen, jossa myös Naton varustelumenot nyt kasvavat. Sama kehitys on Suomessa ja Ruotsissa.

Haavisto katsoo, että tarvitaan uusia, pysyviä keskusteluja idän ja lännen välillä.

– Se voi tapahtua ETYJ:n tai jonkin uuden aloitteen puitteissa. Ukrainan ja Krimin kriisien on oltava osa ratkaisua. Suomelle sopisi aloitteentekijän rooli tällaisessa prosessissa, hän esitti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)