Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pekka Haavisto Ukrainasta: Suomalaisten tarkkailijoiden tehtävä käy vaaralliseksi

Ulkoministerin mukaan EU-maiden viesti Venäjän suuntaan on yhtenevä, mutta keinot rajalliset.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tilanne Ukrainassa on menossa yhä huolestuttavampaan suuntaan. Haavisto keskusteli tänään asiasta muiden EU-maiden ulkoministerien kanssa. Mukana keskusteluissa oli myös Ukrainan ulkoministeri Dmitri Kuleba, joka kertoi ukrainalaisten menettäneen henkensä tarkka-ampujien toimesta ja välikohtauksia raja-alueella olleen aiempaa enemmän.

– Tämä on tietysti hyvin huolestuttavaa paitsi paikallisten asukkaiden ja sotilaiden, myös tarkkailijoiden näkökulmasta. Siellä on suomalaisiakin Etyj-tarkkailijoita paikan päällä. Heidän tehtävänsä käy tietysti yhä vaarallisemmaksi, mitä enemmän väkivaltaa siellä esiintyy, Haavisto sanoi suomalaistoimittajille lehdistötilaisuudessa.

Haavisto totesi, että venäläisten joukkojen siirrot antavat mahdollisuuksia erilaisiin spekulointeihin jatkosta. Hän piti erittäin tärkeänä, että kansainvälisen yhteisön ja EU:n viesti Venäjän suuntaan on yhtenäinen ja jännitystä lisäävät toimet tuomitaan.

– Mitään uutta eskalaatiota raja-alueella tai Krimillä ei tietenkään haluta nähdä.

Haavisto myönsi, ettei EU ole kuitenkaan organisaatio, jolla olisi suuri määrä työkaluja vallitsevassa tilanteessa käytettävissään. Venäjää pyritään lähinnä patistamaan Minskin sopimusten noudattamiseen ja niiden puitteissa neuvotteluihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt