Pekka Haavisto piti linjapuheen vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Pekka Haavisto: Ruotsista mallia maahanmuuttajien työllistämiseen

Vihreiden puheenjohtajan mukaan Ruotsin näyttötutkintomalli voisi edistää kielitaidottomien pääsyä töihin.

Pekka Haavisto nosti lauantaina vihreiden puoluevaltuuskunnalle pitämässään linjapuheessa esille maahanmuuttajien työllistymisen. Haasteena hänen mukaansa on kielitaito.

– Suomen tai ruotsin kielen taito on usein a ja o työmarkkinoille pääsemisessä. Mutta on monia tehtäviä, joissa puutteellisellakin kielitaidolla pääsee alkuun. Ja työssä voi kieltä oppia lisää, vihreiden puheenjohtaja Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan monella maahanmuuttajalla on jo riittävää ammattitaitoa tai jo kotimaassaan suoritettuja opintoja.

– Meidän on räätälöitävä malleja, jossa kaikki tämä osaaminen lasketaan ihmisen hyödyksi myös hänen uudessa kotimaassaan.

Haavisto nosti puheessaan esille mallin, jolla Ruotsissa yritetään edistää kielitaidottomien maahanmuuttajien työllistymistä.

– Ruotsissa on kehitetty validaatio- tai näyttötutkintomallia, jossa kielitaidotonkin voi näyttää, että hän osaa vaikkapa vaihtaa autonrenkaita, ja saada tästä yksittäisestä ammattiosaamisesta todistuksen. Näitä todistuksia voi saada eri osaamisalueiltaan, ja niiden ansiosta pääsy työmarkkinoille helpottuu.

– Tarvitsemme tällaisia matalan kynnyksen malleja osaamisen näyttämiseen. Myös kielitaito karttuu, kun pääsee jostakin kohdasta kiinni työelämään, Haavisto totesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt