Ulkoministeri Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Pekka Haavisto IL:lle rokotusavusta: Kyse on solidaarisuudesta

Ulkoministerin mukaan EU:n omat tarpeet tyydytetään ensin.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Itä-Euroopan maita autetaan saamaan koronarokotteita vasta, kun niitä ei enää EU:n sisällä tarvita. Haavisto kommentoi Iltalehdelle Twitterissä keskiviikkona levinnyttä kuvaa, jossa 13 EU-maan kerrottiin allekirjoittaneen vetoomuksen Euroopan komissiolle myös EU:hun kuulumattomien Itä-Euroopan maiden avustamiseksi.

Myös Suomi on vetoomuksessa mukana. Suomen osalta vetoomuksen oli allekirjoittanut ulkoministeri Haavisto.

– Siinähän on takana EU:n aikaisemmin päättämä rokotesolidaarisuus. Sitten kun EU:lla on yli oman tarpeen näitä tilauksia, eli mihin ne sitten kohdistuvat, kun niitä ei enää itse tarvita, Pekka Haavisto kommentoi IL:lle.

– Olemme nostaneet esille sen, että myös nämä itäisen kumppanuuden maat voisivat tämän piirissä olla, hän jatkaa.

– Tämä koskee siis tilannetta, jossa EU:n oma tarve on tyydytetty. Sehän ei ole kovin nopeasti nyt näköpiirissä, kun rokotevalmistajat tuottavat näitä näin hitaasti.

Haaviston mukaan rokotesolidaarisuuteen liittyvistä asioista on linjattu ulkoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kesken. Hän pitää tärkeänä, että esimerkiksi Ukraina saa rokotteita, sillä maasta tulee Suomeen paljon työntekijöitä.

– Täytyy toivoa, että nämä rokote-erät alkavat tulla nopeammin. Jos tätä vauhtia jatkuu, tahti on liian hidas.

– Viimeistä lukua ei ole kirjoitettu siitä, onko tämä menestystarina vai jatkuvatko vaikeudet. Täytyy toivoa, että rokotemäärät saataisiin nyt nopeasti kasvamaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt