Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pekka Haavisto pysyy päätöksessään – ”varmasti tulee hyviä ehdokkaita”

Vihreiden Pekka Haavisto jättää puheenjohtajuuden kesäkuussa. Hallitukseen puolue on valmis.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto pitää kiinni aiemmasta linjauksestaan olla asettumatta ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan kesäkuussa. Haavisto vahvisti asian toimittajille tänään eduskunnassa vihreiden tiedotustilaisuudessa.

– Varmasti moni sellainen, joka on miettinyt, lähteekö ehdolle vai ei, halusi nähdä eduskuntavaalituloksen. Nyt se on nähty ja varmasti hyviä ehdokkaita tulee, uskoi Haavisto.

Haaviston mukaan vihreät on halukas kantamaan hallitusvastuuta. Keskustan Juha Sipilän ilmoitus vetäytyä puheenjohtajuudesta on tuonut julkisuudessa spekuloidun sinipuna-hallituspohjan entistä todennäköisemmäksi. SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n varaan rakennetulla hallituksella olisi 107 paikkaa eli niukahko enemmistö.

Haavisto ei kysyttäessä suoraan ottanut kantaa edellä mainittuun pohjaan, mutta arvioi hallitustunnustelijan ennen sisältökysymyksiä pohtivan matematiikkaa.

– Meillä on hyvin selkeä näkemys siitä, että haluamme osallistua hallitustyöhön, mutta sen täytyy olla hallitustyötä, jossa ilmastokysymykset, koulutuskysymykset ja eriarvoisuuden torjunta otetaan vakavasti, Haavisto linjasi.

Haavisto viittasi myös Suomen tulevaan EU-puheenjohtajuuteen hallitusta muodostettaessa:

– Pidän tavattoman tärkeänä, että hallituksella on myönteinen suhtautuminen Euroopan unionin kehitykseen ja ajatuksia siitä, miten EU:n politiikkaa viedään eteenpäin.

Haavisto korosti, ettei hänen tiedossaan ole sellaisia keskusteluja, joissa tulevaa hallitusohjelmaa ja hallituspohjaa olisi käyty jo laajemmin läpi.

– Minulla on sellainen käsitys, että hallitusta muodostetaan hyvin puhtaalta pöydältä.

Vähemmistöhallitusta Haavisto pitäisi järkevänä ainoastaan siinä tilanteessa, jos enemmistöhallitusta ei mitenkään muutoin saada kasaan.

Vaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei näyttäisi edelleenkään lämpenevän hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa. Samaa viestitti Haavisto:

– On varnasti hyvin vaikea sovittaa yhteen vihreiden ja perussuomalaisten näkemyksiä. Jos pitäisi veikata, emme ole samassa hallituksessa tai sitten jonkun täytyy muuttua paljon ja se, joka muuttuu, ei ole me.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt