Ulkoministeri Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Pekka Haavisto: Muutama tuhat matkailijaa palaamassa Suomeen

Ensimmäiset kotiutuslennot saapuvat Kyprokselta ja Portugalista Suomeen perjantaina.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kertoo, että suomalaisia on maailmalla matkustusilmoitusten mukaan vielä noin 41 000. Näistä noin puolet on matkailijoita.

Suomalaisia on Espanjassa yli 7 000, Yhdysvalloissa yli 3 00  ja Thaimaassa yli 3 000 . Kaikki matkailijat eivät kuitenkaan tee matkustusilmoitusta tai peru sitä, joten luvut ovat suuntaa antavia.

– Ulkoministeriö on ollut yhteydessä tuhansiin matkailijoihin matkustusilmoitusjärjestelmän kautta. Arviolta vielä muutama tuhat matkailijaa on palaamassa tai etsimässä paluuyhteyttä takaisin Suomeen, Pekka Haavisto kertoi tänään torstaina tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeri korosti, että nyt on viimeinen hetki tehdä matkustusilmoitus, sillä sitä kautta tiedotetaan mahdollisista kotiutuslennoista.

Haaviston mukaan kaupalliset lentoyhtiöt edelleen ensisijainen keino tulla Suomeen. Esimerkiksi Finnair lentää vielä useista Euroopan kohteista Suomeen.

Lento Pafokselta 290 euroa

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen, jonka pohjalta ulkoministeriö voi järjestää tuettuja kotiutuslentoja matkailijoille.

– Kotiutuslennot ovat maksullisia, niihin osallistujat maksavat oman matkansa. Tukemalla lentojen järjestämistä pyrimme takaamaan, että matka on kohtuuhintainen, Haavisto sanoi.

Ensimmäiset palautuslennot järjestetään tämän viikon perjantaina Kyprokselta ja Portugalista. Lentoja voi ostaa varausjärjestelmän kautta ja tietoa siitä saa Finnairin verkkosivuilta. Esimerkiksi lento Pafokselta maksaa 290 euroa.

– Lentoja voivat hyödyntää myös muiden EU- ja Pohjoismaiden kansalaiset matkallaan kotimaahansa, Haavisto sanoi.

Haavisto kertoi, että tukilentoihin on varattu valtion budjetista neljä miljoonaa euroa. Ulkoministeriö julkistaa lentojen kokonaiskustannukset lentojen päätyttyä.

Näin ulkomailta palaajan tulee toimia

Haavisto ohjeisti kotiinpalaavia jäämään 14 vuorokaudeksi karanteeniin, ettei koronavirus leviä.

– Älä mene sellaisiin julkisiin kulkuyhteyksiin, joissa viruksen tarttuminen voi olla riskinä. Mene taksilla, käytä omaa autoa, Haavisto neuvoi.

Lisäksi fyysisiä kontakteja on vältettävä, pidettävä kahden metrin turvaväli ja hengityssuojainta käytettävä tarvittaessa. Omaisten lisäksi kotiinpaluusta on ilmoitettava viranomaisille, eli matkustusilmoitus on pidettävä ajantasalla.

Haavisto ei osannut sanoa, kuinka paljon suomalaisia on palannut jo maailmalta. Hän piti julkisuudessa esiintynyttä lukua 200 000 matkailijasta suurena määränä.

Haavisto piti valitettavana sitä, että esimerkiksi turvavälikäytäntöjä ei ole lentokentällä noudatettu. Hänen mukaansa tilanne on pyritty ottamaan nyt haltuun.

– Lentokentällä on varmasti johtaja, joka pystyy nämä määräykset, jotka on annettu kaikille kansalaisille, toimeenpanemaan myöskin lentoasemalla, Haavisto totesi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt