X
SULJE MAINOS
Ulkoministeri Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Pekka Haavisto: Krim on osa Ukrainaa

Krimin niemimaan laittomasta liittämisestä Venäjään on kuusi vuotta.

Krimin niemimaan laittomasta liittämisestä Venäjään tulee kuluneeksi tänään 18. maaliskuuta kuusi vuotta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kyseessä on vakava kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan vastainen toimi.

– Suomi jatkaa vahvaa tukeaan Ukrainan itsenäisyydelle, itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle, eikä tunnusta Krimiä osaksi Venäjää, Pekka Haavisto linjaa tiedotteessa.

Suomi toimeenpanee yhteisen EU-linjan mukaista laittoman liittämisen tunnustamattomuuspolitiikkaa sekä Venäjän toiminnan johdosta asetettuja rajoittavia toimenpiteitä.

– Junayhteyden avaaminen Kertshinsillan kautta jouluna 2019 Venäjältä Krimille oli uusi Ukrainan alueellista koskemattomuutta loukkaava toimi. Krimin niemimaan sotilaallisen varustelun jatkuminen vaikuttaa kielteisesti koko Mustanmeren ja Asovanmeren turvallisuustilanteeseen, Haavisto toteaa.

Kertshinsalmen kautta kulkevien alusten tarkastusten perusteeton pitkittäminen rajoittaa sekä vapaata merenkulkua että synnyttää taloudellista haittaa Ukrainalle.

– Suomi on huolestunut Krimin niemimaan huonosta ihmisoikeustilanteesta. Perusoikeuksien rajoittaminen, pidätykset ja muut painostustoimet kohdistuvat erityisesti Krimin tataareihin ja ukrainankielisiin.

Suomi korostaa perusteettomasti vangittujen vapauttamista, ihmisoikeusloukkausten ja -rikkomusten tutkintaa sekä syyllisten saattamista vastuuseen.

Kansainvälisille ihmisoikeus- ja humanitaarisille järjestöille tulee Haaviston mukaan sallia esteetön pääsy Krimille.

Suomi muistuttaa miehitystilanteisiin soveltuvasta humanitaarisesta oikeudesta sekä siitä, että valtioiden ihmisoikeusvelvoitteet sitovat niitä myös silloin, kun ne käyttävät toimivaltaansa oman alueensa ulkopuolella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt