Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pekka Haavisto KL:lle: Vihreät on markkinatalouden kannattaja

Vihreiden puheenjohtaja haluaa muuttaa puolueensa imagoa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ihmettelee Kauppalehdessä, että monet mieltävät vihreät vasemmistopuolueeksi.

– Olen ihmetellyt vihervasemmiston käsitettä. Vihreät on ollut syntymästään lähtien markkinatalouden kannattaja. Markkinataloudessa voidaan ottaa huomioon ympäristön asettamat reunaehdot ja kehittää sitä sosiaalisesti vastuulliseksi, hän sanoo.

Haavisto myöntää, että puolueen poliittisessa tavoiteohjelmassa sijoittamista koskevat osat ovat lähellä vasemmistopuolueiden linjauksia. Vihreät pyrkii esimerkiksi edistämään rahoitusmarkkinaveroa, joka on ollut vasemmistopuolueiden tavoite.

Lisäksi ohjelmassa ilmoitetaan yhdeksi tavoitteeksi tulo- ja varallisuuserojen kaventaminen. Ero vasemmistoon näkyy kuitenkin suhtautumisessa osakesäästötiliin.

– Olemme sille varovaisen myönteisiä, jos se edistää kotitalouksien pitkäaikaista osakesäästämistä ja -sijoittamista. Ihminen voisi tilin sisällä tehdä manööverejä ja kartuttaa varallisuutta. Huolemme on, miten menetetty verokertymä korvattaisiin, Haavisto myöntää.

Hän kuitenkin varoittaa suomalaisia kotitalouksia ylikulutuksesta ja vaarallisesta velkaantumisesta. Hän muistuttaa työelämän muuttuvan monella tavalla ja sanoo, ettei kotitalouksien välttämättä kannata tehdä pitkäaikaisia sitoumuksia asuntolainaan ja kiinteistövarallisuuteen.

– Säästäminen olisi kotitalouksille hyvä puskuri, Haavisto toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt