Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pekka Haavisto: Jussi Niinistö ansaitsee hatunnoston

Ulkoministeri kiittelee entistä puolustusministeriä Ruotsi-yhteistyön vahvistamisesta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen ulkopolitiikan fundamentit eivät ole hallituksen vaihdoksen myötä muuttuneet, mutta painopisteet on valittu hänen mukaansa hieman eri tavalla.

– Kun minulta on kysytty, miten hallitusohjelmamme poikkeaa aikaisemmasta, olen yleensä vastannut, että lähdemme vahvasti ihmisoikeusperusteisuudesta. Teemme ihmisoikeusperusteista ulkopolitiikkaa, jolla vahvistetaan Suomen kansainvälistä asemaa ja tietysti turvataan alueellinen koskemattomuus. Kerron mielelläni myös, että haluamme parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, hän kertoo Nykypäivän ja Verkkouutisten haastattelussa.

Haavisto haluaa antaa tunnustuksen entiselle puolustusministerille kansainvälisen yhteistyön hyväksi tehdystä työstä.

– En olisi runsaat neljä vuotta sitten mitenkään voinut arvata, että Jussi Niinistö olisi se puolustusministeri, joka rakentaisi ruotsalaisen virkaveljensä Peter Hultqvistin kanssa niin pitkälle menevää puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä. Hän ei ehkä ole niin kovin paljon julkisia tunnustuksia muista syistä saanut, mutta tästä asiasta täytyy hänelle nostaa hattua, Haavisto sanoo.

Sotilaallisesta liittoutumattomuudesta Rinteen hallituksella ei ole aikeita luopua. Sekin on Haaviston mukaan osa ulkopolitiikan jatkuvuutta – pitkää linjaa.

Kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) toimi edellisen hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä ja istui sen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Uuden hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittinen osio viestii hänenkin mielestään jatkuvuutta eikä sisällä radikaaleja irtiottoja edellisten hallitusten linjasta, mutta tyylistä ja painopisteistä tulee kritiikkiä.

– Tyylilajista, asioiden keskinäisestä järjestyksestä ja kovin voimakkaasta arvojen korostamisesta, en ole niin vakuuttunut. Kuka se aikoinaan sanoikaan, että kansainvälisessä politiikassa Suomen ei pitäisi pyrkiä olemaan tuomari, vaan lääkäri? Ohjelmatekstistä välittyy nyt hieman sellainen kuva, että halutaan olla kaiken hyvän puolesta pahaa vastaan. Olen miettinyt, onko tässä nyt asetettu vähän liian isoja tavoitteita, hän pohtii.

Lue Pekka Haaviston laajempi arvio maailmanpolitiikasta Verkkouutiset Plus-jutusta. Kirjautuminen on maksuton.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt