X
SULJE MAINOS
Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pekka Haavisto HS:lle: Afganistanista voi tulla suuri muuttoaalto

Ulkoministerin mukaan mahdolliseen humanitääriseen kriisiin tarvitaan laajempi vastaus.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomesta ollaan lähettämässä Pakistaniin kiertäviä konsuleita, jotka voivat käsitellä Afganistanista tulevien perheenyhdistämishakemuksia. Hänen mukaansa Afganistanista on jo pitkälti saatu pois sellaiset henkilöt, jotka ovat olleet suuressa vaarassa siksi että he ovat työskennelleet Suomelle.

– Nyt pyrimme löytämään kaikki mahdolliset keinot perheenyhdistämisten helpottamiseksi, hän kertoo Helsingin Sanomille.

Haaviston mukaan Afganistania uhkaavaan humanitääriseen kriisiin tarvitaan kansainvälisiä ratkaisuja. Hänen mukaansa on mahdollista että nyt seuraa vaihe, jossa suuri muuttoaalto puskee ensin Pakistanin, Iranin ja Uzbekistanin suuntaan, mutta jolla tulee olemaan vaikutusta myös Eurooppaan.

– Kansainvälisellä yhteisöllä ei ole oikein vastausta siihen, miten tähän reagoidaan, koska ei toisaalta haluta tukea ja vahvistaa Talebania taloudellisesti.

Afganistanin tilanne on herättänyt Haaviston mukaan Euroopan maissa myös kysymyksiä siitä, kuinka laajaksi evakuointivelvoitetta pitäisi tulkita. Hänen mukaansa Suomellakin tulisi olla jokin periaate, jonka pohjalta Suomen valtion eteen jollain tapaa työskentellyt ihminen tietäisi kuuluuko hän hän evakuoinnin piiriin.

–Tätä kysymystä ei ole ehditty nyt ratkaista, vaan olemme pyrkineet saamaan nämä 414 ihmistä pois sieltä ja kotiuttamaan heidät. Afganistanin-tiimimme kerää koko ajan tietoa siitä, mikä on eri ryhmien tilanne maassa ja mitä heidän eteensä voitaisiin tehdä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt