Paula Risikko. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Paula Risikko: Syrjäytymistä ei pysäytetä vain projekteilla

Kansanedustajan mukaan nuorten syrjäytymistä on ehkäistävä yhteistyöllä.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikko (kok.) toteaa syrjäytymisen olevan sekä inhimillinen tragedia että kansantaloudellinen ongelma, jonka torjumiseksi on vuosikausia etsitty keinoja.

– Silti Suomessa on kymmeniä tuhansia syrjäytyneitä nuoria. Määrä on vielä suurempi, kun laskemme kaikki ikäluokat, sillä ei syrjäytyminen ole yksin nuorten ongelma, Risikko toteaa Me-säätiön blogitekstissään.

Hänen mukaansa syrjäytymistä ei voida taklata pelkillä projekteilla, vaan ongelmaan on pureuduttava pysyvillä rakenteellisilla ratkaisuilla.

– Tarvitaan panostamista lapsen varhaisiin vuosiin muun muassa varhaiskasvatuksen ja muiden peruspalveluiden keinoin. Tarvitaan yksilöllinen laadukas koulutuspolku ammattiin asti, Paula Risikko luettelee.

– Tarvitaan myös saatavilla olevia ja matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluja, joissa esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivät nuoret saavat apua heti, eikä vasta pitkän jonotuksen jälkeen, kun voi olla jo liian myöhäistä, Risikko jatkaa.

Nuorille olisi myös saatava työpaikkoja, joissa he pääsevät oppimaan tärkeitä työelämätaitoja. Viranomaisten välistä yhteistyötä ja tiedonkulkua voi myös sujuvoittaa nykyisestä.

– Usein vedotaan tietosuojasäännöksiin. Jos ne estävät auttamasta, on niitä muutettava. Väitän kuitenkin, että paljon enemmän voidaan tehdä jo nykysäännöksilläkin, Risikko sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt