X
SULJE MAINOS
Lotat ilmavalvontatornissa. SA-kuva

Paula Risikko: Suomi ei olisi selvinnyt ilman lottia

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan lottien työ oli korvaamatonta hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko kertoo Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa arvostavansa Lotta Svärd -järjestön tekemää työtä Suomen yhteiskunnalle. Risikon mukaan lottien tekemä työ oli erittäin tärkeää nykyisen hyvinvointiyhteiskuntamme rakentamisessa.

– Juuri siinä hetkessä, juuri siinä paikassa, tuskin kukaan aavisti, mikä suurempi merkitys oli lottien työllä. Suomi ei varmasti olisi selvinnyt sodasta ilman lottia, mutta ei myöskään nykyistä yhteiskuntaa olisi voitu rakentaa ilman lottien ja muiden naisten työtä, Risikko kirjoittaa.

Risikon mukaan Lotta Svärd -järjestö oli avainasemassa tasa-arvon ja naisten aseman kehittämisessä Suomessa. Hänen mukaansa ennen sotaa naisten asema työelämässä oli ahdas. Lottatehtävissä naiset perehtyivät uusiin ammatteihin.

– Lottien merkitys yrittäjinä ja naisten yrittäjyyden kehittäjinä, jää usein huomiotta. ”Voidaan perustellusti todeta, että lottatoiminnan kautta kotitalouden piirissä tehtyä työtä siirrettiin markkinoille”, hän kertoo.

Risikon mukaan lotat valoivat toiminnallaan uskoa muihin ja edustivat arvoja, joista jokainen miestä tarvitsee.

– Lotat osoittivat toimissaan johtajuutta, vastuukantoa, sitoutumista ja henkistä kriisinkestokykyä. Näin he valoivat uskoa ja toivoa muille, joilta myös vaadittiin henkistä kriisinkestokykyä. Silläkin on ollut suuri merkitys, sillä sitä kykyä tarvitsee meistä jokainen, Sanoo Risikko

Vuonna 2021 vietetään Lotta Svärd -järjestön 100 -vuotisjuhlavuotta. Lotta Svärd oli vuosina 1920–1944 toiminut naisten vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustustyön tukijärjestö, joka lakkautettiin Liittoutuneiden valvontakomission käskystä vuonna 1944.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt