Verkkouutiset

Paula Risikko: Rikosprosessia sote-vuotajasta ei voida käynnistää

Eduskunnan puhemies ehdottaa pohdittavaksi asiakirjojen salaiseksi julistamisen kynnyksen madaltamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puhemiesneuvosto on käsitellyt tänään perjantaina kokouksessaan tietovuotoa, joka koskee perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnosta valinnanvapauslaista.

Iltapäivälehdet ovat julkaisseet otteita lausuntoluonnoksesta.

– Vuoto on äärimmäisen vakava. Se vaikuttaa (Eduskunta)talon maineeseen ja tiedon luotettavuuteen, eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi tiedotusvälineille puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen.

Puhemiesneuvosto oli saanut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta Annika Lapintieltä (vas.) selvityksen toimenpiteistä, joihin valiokunta päätti tänään ryhtyä tietovuodon vuoksi. Valiokunta muun muassa luopuu toistaiseksi sähköisen työtilan käytöstä ja valiokunnan kokoushuoneen ovat pidetään lukittuina kokousaikojen ulkopuolella.

Puhemiesneuvosto oli pitänyt näitä poikkeustoimenpiteitä perusteltuina.

– Täällä on yleensä on pystytty pitämään ovet auki. Nyt se ei näköjään ole mahdollista, Risikko totesi.

Puheenjohtajat koolle tiistaina

Risikko aikoo kutsua eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat koolle ensi viikon tiistaina pohtimaan, pitäisikö eduskunnan työjärjestystä muuttaa.

– Eduskunnan työjärjestys sanoo, että asiakirjat ovat ei-julkisia niin kauan kuin asian käsittely on kesken. On erittäin kova kynnys nostaa niitä salaisiksi, Risikko kertoi.

Valiokunta voi nykyisin päättää, että jotkut asiat ovat salassa pidettäviä, mutta kynnys siihen on korkea. Perustuslakivaliokunnan tällä hetkellä käsittelemät sote-uudistukseen liittyvät asiakirjat eivät Risikon mukaan ylitä kynnystä.

Risikko aikoo katsoa puheenjohtajien kanssa, madalletaanko työjärjestyksessä kynnystä julistaa asiakirjoja salaisiksi ja mihin toimenpiteisiin ryhdytään.

Rikosoikeudellista prosessia ei voida käynnistää

Risikon mukaan jos asiakirjat ovat salassa pidettäviä, vuodosta on mahdollista käynnistää rikosoikeudellinen prosessi. Koska valiokunnan asiakirjat ovat ei-julkisia, rikosprosessia ei ole mahdollista käynnistää sote-vuotajasta.

Risikon mukaan vuotajan jäljittäminen on vaikeaa.

– Meillä ei ole tällä hetkellä tietoa, miten sitä voitaisiin jäljittää. On vain tieto tiedotusvälineiden välityksellä, että nämä paperit ovat julkisuudessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi tiedotusvälineille, että ”asia pitäisi tonkia ja joka kivi kääntää” asiakirjavuotajan löytämiseksi.

Risikon mukaan asiakirjavuodosta käynnistynyt julkinen keskustelu voi vaikuttaa perustuslakivaliokunnan keskeneräisen lausunnon sisältöön.

– Perustuslakivaliokunnan pitäisi pystyä tekemään itsenäistä työtä, Risikko totesi.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)