Paula Risikko. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paula Risikko: Onko koulurahoissa otettu mallia vappusatasesta?

Yliopistojen perusrahoitus jää hallituksen budjettiesityksessä vain neljännekseen hallitusohjelmaan kirjatusta.

Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmassa yliopistojen perusrahoitusta sovittiin korotettavan 40 miljoonalla ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonalla eurolla. Nyt valtionvarainministeri Mika Lintilän (kesk.) antama esitys vuodelle 2020 jäävät vain neljännekseen tästä, ihmettelee kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko.

– Mikä on korkeakoulujen rahoitus? Onko lupaukset peruttu – jopa kahteen kertaan. Kuulimme vaalien alla lupaukset koulutuksen resursoinnista. Suureellisiin puheisiin verrattuna panostukset mm. korkeakoulutukseen ja tutkimukseen jäivät hallitusohjelmassa vaatimattomiksi. Nyt ministeri Lintilän esityksestä määräraha on kutistunut entisestään. Onko mallia otettu pääministeri Rinteen eläkeläisille lupaamastaan ”vappusatasesta”, joka hämmästyttävästi kutistui vaalien jälkeen, Risikko kysyy.

Risikon mukaan ”kentällä ollaan syystäkin pettyneitä”, kun kaikista lupauksista huolimatta koulutuksen lisärahoitusta ei olekaan tulossa.

– Korkeakoulut tarvitsevat rahoituksen ennustettavuutta. Sieltä syntyy huippuosaamista ja huippututkimusta. Ne ovat tuiki tärkeitä myös kansainvälisessä kilpailussa. Hallituksen on lunastettava lupauksensa korkeakoulukentän tukemisessa, vaatii Risikko.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt