X
SULJE MAINOS
Paula Risikko. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paula Risikko: Näin hoitojonoja saadaan nopeasti purettua

Kasvava hoitovelka voi kokoomusedustajan mukaan johtaa ennenaikaisiin kuolemiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaatii, että sairaalat ja terveyskeskukset julkistavat tiedot hoitojonoista.

– Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa tulee seurata tarkkaan, ettei jonoja pääse syntymään. Näiden tietojen on oltava julkisia, mitä ne eivät vielä tällä hetkellä ole. Kansalaisten tulee pystyä avoimesti näkemään hoitojonojen tilanne esimerkiksi sairaaloiden ja terveyskeskusten nettisivuilta, voidakseen tehdä päätöksiä mihin kannattaa hakeutua, Risikko kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisessa.

Hän muistuttaa, että terveydenhuoltolain mukaan potilaalla on vapaus valita hoitava organisaatio julkisella sektorilla.

Hoitovelan ratkaisemiseksi tarvitaan Risikon mukaan myös lisää rahaa sekä yhteistyötä julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti.

– Siten hoitojonoja saadaan nopeasti purettua, hän sanoo.

Kokoomusedustaja on huolissaan siitä, että koronaepidemian myötä suunniteltuja hoitoja ja toimenpiteitä on jouduttu siirtämään ja odotusajat ovat venyneet. Myös potilaat ovat itse pitkittäneet tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista sekä peruneet vastaanottoaikoja.

– Hoitovelka on kasvanut merkittävästi monien sairauksien hoidossa. Korona-aika on pidentänyt muun muassa sydämen ja syöpien leikkausjonoja, Risikko toteaa.

Hän sanoo, että myös suun terveydenhuollossa hoitovelkaa on kertynyt yhteensä noin 1,3 miljoonan käynnin verran. Tällä on vaikutusta esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaustumisiin sekä leikkausjonoihin.

– Useat leikkaukset nimittäin edellyttävät, että suun ja hampaiden terveys on tarkastettu ennen leikkausta.

Risikon mukaan kansainvälisten kokemusten perustella on olemassa riski, että koronaepidemian takia hoitamatta jäävät vaivat voivat aiheuttaa sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia jopa enemmän kuin koronavirus.

– Siksi hoitovelka on saatava nopeasti pois, hän vaatii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt