Paula Risikko. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Paula Risikon mukaan kuntien pitää hyödyntää palveluseteleitä laajemmin

Risikon mukaan palveluseteleiden avulla voitaisiin parantaa palveluiden laatua.

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon mielestä palveluseteliä hyödynnetään edelleen aivan liian vähän.

– Palvelusetelin käyttöönottoa vastustetaan vieläkin liian usein sillä verukkeella, ettei paikkakunnalla ole yrityksiä, jotka voisivat palveluja tuottaa. On selvää, ettei tarjontaa olekaan ilman kysyntää, Risikko sanoi.

Risikon mukaan palveluseteli lisää asiakkaan valinnanmahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja monipuolistaa paikkakunnan palvelutuotantoa.

– Valinnanvapaus toteutuu aidosti, kun palveluja voivat tuottaa kunta, yritykset ja järjestöt. Kun kuntalaiset voisivat vapaasti valita itselleen parhaan palvelun tuottajista riippumatta, kilpailu lisäisi palvelujen laatua ja pitäisi kustannukset kurissa.

Palvelusetelit lisäävät myös yrittäjyyttä. Risikon mielestä suomalainen yrittäjyys on niin ketterä ja idearikas laji, että kun kunta synnyttää kysyntää, synnyttävät pk-yritykset nopeasti laadukasta ja kilpailukykyistä tarjontaa. Risikon mukaan vain tuottajien välinen kilpailu tuo kustannusvaikuttavuutta ja parantaa palvelujen saatavuutta.

– Laajentamalla palvelusetelin käyttöalaa monipuolistetaan palvelujen saantia eri puolilla Suomea.

– Palveluseteli tulisikin laajentaa kaikkiin peruspalveluihin, ei vain sosiaali- ja terveyspalveluihin. Näin saadaan aikaan parhaat hyödyt niin kuntalaisille kuin laajemmin koko yhteiskunnalle, Risikko arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt