Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Paula Risikko: Kukaan ei synny tappajaksi – siksi on toimittava

Kokoomuksen kansanedustaja toivoo, varhaista puuttumista lasten ja nuorten pahoinvointiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko (kok.) korostaa Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että lasten ja nuorten pahoinvointiin on puututtava teoilla.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt koronapandemian aikana, sillä pandemiatilanteen takia annetut kokoontumisrajoitukset ovat heikentäneet esimerkiksi lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. MTV Uutisten ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin tekemän kyselyn mukaan 75 prosenttia nuorista kokee hyvinvointinsa heikentyneen koronapandemian aikana.

Aihe on ollut viime aikoina esillä myös nuorten lisääntyneen väkivallan takia. Koskelassa tapahtui joulukuussa henkirikos, jossa kuoli 16-vuotias poika. Teosta on syytettynä kolme samanikäistä poikaa. Viranomaisten tietojen mukaan uhria oli ennen surmatyötä kiusattu jo pitkään.

Risikko kaipaa pelkkien puheiden sijaan tekoja.

– Pelkällä puheella emme kuitenkaan auta. Tarvitaan enemmän, tarvitaan konkreettisia tekoja. Kouluun tarvitaan enemmän aikuisia ja heillä tulee olla aikaa keskittyä jokaiseen lapseen ja nuoreen yksilöinä – kuunnella ja kuulla heitä, olla läsnä.

Risikon mukaan lasten ja nuorten häiriökäyttäytymiseen ja oireiluun tulee puuttua varhaisemmin. Hänen mukaansa jo päivähoidossa työntekijät näkevät lapsissa ”heikot signaalit”.

Risikko muistuttaa, että opettajat ja varhaiskasvatuksen henkilöstö eivät yksin voi tehdä ihmeitä. Hän korostaa eri tahojen yhteistyön merkitystä lasten ja nuorten pahoinvoinnin torjunnassa.

– Tarvitaan esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhoitajien, psykologien, psykiatrien, kuraattorien ja lastensairauksien ammattilaisten palveluja.

Risikon mukaan on muistettava, että kukaan ei synny kiusaajaksi, häiriköksi tai tappajaksi. Juuri sen vuoksi hänen mukaansa on toimittava ennen kuin on liian myöhäistä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt