Paula Risikko. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paula Risikko: Avoimelle keskustelulle on entistä suurempi tarve

Kaikista aiheista ei voi kansanedustajan mukaan puhua hallituksen esitysten yhteydessä.

Kansanedustaja Paula Risikon (kok.) mukaan eduskunnan on päästävä keskustelemaan ajankohtaisista asioista matalalla kynnyksellä ja nopeasti järjestettynä kansalaisia ja kansanedustajia puhuttavista aiheista.

Avoimelle keskustelulle on entistä suurempi tarve. Jos kansalaisia puhuttavasta aiheesta ei käydä tarpeeksi ajoissa avointa keskustelua myös kansan valitsemien edustajien kesken, täyttää aukon populismi ja huono kierre on valmis, hän sanoo mielipidekirjoituksessaan Ilkka-Pohjalaisessa.

Risikon mukaan eduskunnan ajankohtaiskeskustelua koskevia käytäntöjä uudistettiin jo hänen toimiessaan eduskunnan puhemiehenä edellisen vaalikauden lopussa. Aiemmin keskustelun valmistelu saattoi kestää niin pitkään, että aihe menetti ajankohtaisuutensa.

Eduskuntatyön käynnistyessä tänä syksynä on aika ottaa jälleen käyttöön viime kauden lopulla luotu sujuvampi linjaus ajankohtaiskeskustelusta.

Hänen mukaansa päivänpolttavista aiheista läheskään kaikki eivät ole sellaisia, joista voitaisiin keskustella hallituksen antamien esitysten yhteydessä. Esimerkkeinä hän nostaa laajemman keskustelun soveliaasta kansanedustajan kielenkäytöstä sekä eri puolueiden esittämät ratkaisut koronaepidemian vaikutuksiin.

Jokainen puolue ja ryhmä on tehnyt omia ”korona-exit” -listauksiaan, mutta niistä ei ole kunnolla keskusteltu. On hyvä pohtia yhdessä, mitä vielä pitää tehdä.

Aiempi keskustelu eduskunnan puhekulttuurista kohdistui hänen mukaansa pelkästään yhden kansanedustajan sanomisiin täysistunnossa.

Mikä on soveliasta ja missä menevät rajat? On aika yhdessä keskustella asiasta, joka mitä suurimmassa määrin koskee eduskuntaa myös instituutiona.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt